Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că este pe cale să lanseze Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027.

Firea va lansa Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului

Gabriela Firea a declarat că strategia va fi lansată în cazul în care în România va exista în continuare un număr mare de copii care se ciocnesc de sărăcie şi excluziunea socială. Ministrul spune că România este peste media ţărilor din Europa, 36% potrivit datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020.

După spusele Gabrielei Firea, doar unul din 3 copii trăiește în condiţii favorabile. Ministrul spune că se pregătește să lanseze unul dintre cele mai importante documente pe care și l-a asumat la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse - Strategia Naţională pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejaţi, România sigură” 2022-2027.

„E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în faţa celor 3,6 milioane de copii din România. Este vorba despre măsuri şi direcţii de acţiune ţintite mai ales spre comunităţile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor şi trebuie să le dăm şansa la unul!”, spune Gabriela Firea.

România se confruntă cu un număr mare de copii care provin din familii vulnerabile

Potrivit ministrului Familiei, Strategia Naţională va fi lansată din cauza numărului mare de copii din România care se confruntă cu sărăcia şi excluziunea socială. România se situează peste media ţărilor europene, cu un procent de 36%, potrivit datelor EUROSTAT din 2020.

Firea spune că vrea soluții pentru acești copii nevoiași, soluții care vor cuprinde toate domeniile, pornind de la educație, sănătate şi asistenţă socială, până la promovarea unei justiţii prietenoase pentru copii. Ministrul insită și pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...

„Avem în faţă un document ambiţios şi va fi nevoie de toată determinarea şi voinţa – inclusiv politică! – pentru a atinge ţintele pe care ni le-am propus. De exemplu, reducerea numărului copiilor afectaţi de sărăcie şi excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate şi familiile acestora pentru a beneficia de locuinţe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creşterea ratei de cuprindere în educaţia timpurie pentru copiii de până la 3 ani şi pentru cei între 4 şi 6 ani”, precizează ministrul.

Ministrul Familiei a menționat că finanțarea pentru măsurile care urmează să fie adoptate se va face cu ajutorul fondurilor europene, inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diverse organizaţii din domeniul protecţiei copiilor, dar și din bugetele instituţiilor responsabile.

Citeste si:
Firea: „Legea Prevenirii Separării Copilului de Familie, aprobată...
Gabriela Firea: „Legea...

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a coordonat procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejaţi, România sigură”. Instituția a organizat o consultație a ministerelor care dețin atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, a organizaţiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor şi a altor parteneri internaţionali.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.