Curtea de Apel din Sofia a decis ca Elena Udrea să fie extrădată autorităților din România. Fostul ministru al Turismului Elena Udrea are de ispășit o pedeapsă de 6 ani de închisoare în dosarul "Gala Bute".

Elena Udrea va fi extrădată autorităților române

Judecătorii din Bulgaria au decis să aprobe cererea autorităților din România privind extrădarea fostului ministru al Turismului care a fost condamnată în România la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Decizia Curții de Apel de la Sofia este definitivă. Elena Udrea a fosta adusă în sala de judecată cu cătuşe. Vineri aceasta a primit verdictul magistraților bulgari.

Fostul ministru a încercat vineri să înduplece judecătorii bulgari pentru ca aceștia să nu o trimită în România. Udrea a solicitat sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene. Soluţionarea sesizărilor la CJUE nu se rezolvă atât de ușor, astfel Udrea a cerut ca până la decizia CJUE să fie lăsată în libertate.

"Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare. Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România. Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv", a spus Udrea, în instanţă.

Citeste si:
Elena Udrea, mesaj din pușcărie înainte de campania electorală
Elena Udrea, mesaj din...

Tot la ultima sedință de judecată, Udrea a spus judecătorilor bulgari că s-au comis numeroase "abuzuri" contra ei în timpul procesului din România şi fostul ministru a solicitat magistraților să respingă cererea autorităţilor române de a fi extrădată.

După ce va fi adusă în România, Elena Udrea ar putea fi închisă la Penitenciarul pentru femei de la Tîrgșor (Prahova). Ea și-a mai ispășit pedeapsa acolo în primăvara anului 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fost reținută în Bulgaria, după ce a părăsit România exact în ziua în care Înalta Curte de Casație și justiție a anunțat decizia finală prin care a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. După pronunțarea sentinței definitive, polițiștii s-au deplasat la vila din Corbeanca a Elenei Udrea pentru a o aresta, însă nu au găsit-o acasă. Astfel, Poliția Română a dat-o în urmărire internațională, pe numele acesteia fiind emis un mandat european de arestare.

Citeste si:
Euractiv: România și Bulgaria au șanse mari să adere la Schengen,...
Euractiv: România și Bulgaria...

Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă vama în Grecia. Fostul ministru a stat în arest în Bulgaria din luna aprilie. Aceasta a solicitat de mai multe ori magistraților din Bulgaria să nu o extrădeze în România.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.