Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat sâmbătă că în anul 2021 au fost raportate 16 mii de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor, dintre care 14 mii de cazuri au avut loc în familie.

Firea, mesaj de Ziua Internațională a copiilor victime ale agresiunii

Gabriela Firea a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu ocazia Zilei Internaționale a copiilor victime ale agresiunii, sărbătorită anual pe 4 iunie. Ministrul Familiei a spus că acesta nu este un motiv de sărbătoare, dar un moment în care oamenii ar trebui să își pună semne de întrebare. Cifrele abuzurilor asupra copiilor sunt îngrozitoare.

„În tot anul trecut au fost semnalate aproape 16 mii de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor. Iar dintre acestea, peste 14.000 s-au petrecut în familii. Nu putem închide ochii la suferințele copiilor din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului de orice fel - fizic, mental sau emoțional.”, a scris Firea pe Facebook.

Ministrul Familiei a menționat că este și ea părinte și nu își imaginează cum maturii pot aplica violența asupra copiilor săi. Însă aceasta este o realitate dură care se petrece în foarte multe familii din diverse motive. Firea spune că este de datoria autorităților să găsească soluții pentru a preveni și a limita astfel de cazuri în societatea noastră.

Firea a mai adăugat că este contra oricărui tip de violență la adresa copiilor, indiferent de situație și de motiv.

„Condamn cu toată puterea orice formă de violență la adresa oricărui copil, indiferent de situație. Nu există nicio justificare și nicio scuză pentru niciun fel de agresiune, în oricare dintre formele ei, la adresa niciunui copil.”, a mai adăugat ministrul.

Firea, despre aplicația SINA

Ministrul Familie a ținut că laude colaborarea dintre Ministerul Familiei și a Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție pentru crearea aplicației SINA. Această aplicație a fost special creată pentru a putea permite identificarea și monitorizarea familiilor unde nivelul de violență este ridicat pentru ca autoritățile să poată interveni la timp.

Citeste si:
Firea: „Cardul european pentru tineret va fi disponibil gratuit din...
Firea: „Cardul european...

„Consider o reușită a Ministerului Familiei și a Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție semnarea contractului pentru Sistemul Informatic Național - SINA, o aplicație de-o importanță uriașă, care, între altele, ne va permite să identificăm și să monitorizăm toate acele comunități și familii vulnerabile, unde potențialul de violență asupra copiilor este ridicat și să intervenim la timp.”, a mai scris Firea.

Ministrul Familiei consideră că un copil asupra căruia s-a aplicat violența va avea de suferit pentru întreaga viață, deoarece aceste traume îl vor urmări mereu. Totodată, violența îi face pe copii să își piardă încrederea în familie și încrederea în sine și cu anii se amturizează cu niște sechele care le pot umbri viitorul.

Citeste si:
Ce i-a cerut Gabriela Firea lui Marcel Ciolacu pentru a-și da...
Ce i-a cerut Gabriela Firea...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.