Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este nemulțumit de faptul că asistenții medicali nu au examenul de Bacalaureat luat.

Rafila vrea ca asistenții medicali să aibă examenul de BAC luat

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că i se pare normal ca toate persoanele care activează în calitate de asistenți medicali să aibă examenele de Bacalaureat luate. Ministrul a menționat că va discuta despre acest aspect cu reprezentanţii corpului medical şi cu ministrul Educaţiei despre examenele de la postlicealele sanitare.

Rafila s-a arătat indignat de faptul că o mulțime de asistenți care au lucrat în timpul pandemiei de Covid-19 nu au fost în stare să susțină examenul pentru a obţine postul din punct de vedere legal. Oficialul spune că va discuta cu Ministerul Educaţiei pentru o eventuală reevaluare a respectivelor şcoli postliceale pentru asistente.

Medicii susțin că multe asistente au picat examenul deoarece nu cunosc lucruri elementare, deoarece multe dintre acestea intră la postliceale sanitare fără a susține un examen de bacalaureat.

Rafila va discuta cu Cîmpeanu și cu organismul profesional al asistenţilor medicali

Rafila mai spune că profesia de asistent medical ca și cea de medic presupune niște competențe profesionale solide, iar școlile postliceale ar trebui să introducă această măsură.

În mod evident cred că trebuie să înţelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca şi cea de medic, presupune competenţe profesionale solide şi dacă am făcut acest pas spre asistenţii medicali cu studii superioare, pentru că există facultăţi de asistenţi medicali la toate universităţile de medicină şi farmacie din România, trebuie să înţelegem că şi învăţământul postliceal trebuie să ajungă într-o situaţie în care admiterea la aceste şcoli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.”, a spus Rafila.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Oficialul consideră că asistenții medicali cu examenele de BAC susținute vor influența direct calitatea și modul în care se vor dezvolta din punct de vedere profesional.

„Este un punct de vedere pe care îl am eu, ca şi profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătăţii. Calitatea şi modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la şcolile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Rafila a anunțat că va discuta despre acest lucru cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, însă acest subiect are nevoie de o discuţie mai complexă la care va participa şi organismul profesional al asistenţilor medicali pentru a putea dezbate tema și pentru a ajunge la un numitor comun în favoarea creșterii calității pregătirii viitorilor specialiști medicali.

Citeste si:
Cîmpeanu: „Elevii nu vor trece la școala online din cauza...
Cîmpeanu: „Elevii nu vor...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.