Institutul Naţional de Statistică a anunţat că aproximativ 47% din populaţia ţintă din România s-a autorecenzat până pe 27 mai, iar de marţi se începe recenzarea pe teren.

Recensământul fizic începe de marți

Institutul Național de Statistică a anunțat că marţi începe etapa de colectare a datelor de recensământ din teren. Recenzorii se vor deplasa la adresele de reşedinţă a persoanelor care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022. De asemenea, recenzorii se vor deplasa și la domiciliile persoanelor care nu au completat corect și complet chestionarele de recensământ.

Datele vor fi colectate de la toate persoanele, indiferent de cetățenia pe care o deține la momentul colectării datelor de recensământ. Momentul de referinţă al recensământului este ora 0.00 din ziua de 1 decembrie 2021, iar datele colectate trebuie să reprezinte situaţia din prezent.

Potrivit Institutului Național de Statistică, până la finalul ultimei zile de autorecenzare, s-au înregistrat în jur de 11 milioane de chestionare, dintre care 8,9 milioane de chestionare au fost valide la nivel de persoană (53,9% în mediul urban şi 46,1% în mediul rural), ceea ce reprezintă 46,8% din populaţia rezidentă ţintă estimată. Cele 2 milioane de chestionare diferență reprezintă numărul de chestionare ale locuinţelor neocupate, dar şi chestionarele multiple (persoane şi locuinţe recenzate de mai multe ori) şi de cele incomplete.

Următoarea etapă, cea de recenzare pe teren va avea loc în perioada 31 mai - 17 iulie. Aici, recenzorii vor colecta datele de recensământ printr-un interviu faţă-în-faţă, introducând datele pe o tabletă, chestionarul de recensământ fiind identic cu cel online din etapa de autorecenzare.

Autorecenzarea a fost prelungită până pe 27 mai

Institutul Naţional de Statistică (INS) a prelungit perioada de autorecenzare până pe 27 mai. Preşedintele INS a declarat că procesul de autorecenzare a fost un real succes, iar românii au fost destul de receptivi și disciplinați la rugămintea autorităților. Până în prezent au fost completate online peste 8,4 milioane de chestionare.

La mijlocul lunii martie au început autorecenzările. Inițial, data limită era 15 mai, însă autoritățile au decis să prelungească perioada cu încă două săptămâni. Acum românii se pot autorecenza până la data de 27 mai, după care recenzorii vor efectua vizite la domiciliu în perioada 31 mai - 17 iulie 2022.

Citeste si:
Recenzorii nu şi-au primit banii nici după 6 luni de la încheierea...
Recenzorii nu şi-au primit...

În cazul în care autorecenzarea nu a fost efectuată corect, recenzorii vă vor bate la ușă. După completarea chestionarului și apăsarea butonului de „Finalizare”, chestionarul este transmis în baza de date a recensământului și este eliberat un rezultat în pagina web în timp de maxim 7 zile. Acest rezultat va confirma dacă chestionarul a fost completat cu succes sau dacă vă cere reluarea completării în cazul în care au existat niște erori la introducerea unor date.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.