Veste bună pentru părinții cu pici. De luni încep înscrierile la grădiniță pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani, pentru anul şcolar 2022 - 2023.

Înscrieri la grădiniță pentru anul școlar 2022-2023

Grădinițele din țară au început să primească cereri pentru înscrierile copiilor cu vârsta de la 3 la 6 ani. În cazul în care în anumite unități de învățământ preșcolar cererile sunt mai multe la număr decât numărul de locuri disponibile, se vor aplica criterii de departajare generale și specifice.

Criteriile generale de departajare ale cererilor sunt următoarele şi este necesară prezentareaurmătoarelor acte:


  • un document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi (situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi);

  • un document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte;

  • un frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate, în anul şcolar următor, în unitatea de învăţământ respectivă;

  • un document medical eliberat de medicul specialist/certificat de orientare şcolară şi profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului.

Cum se face repartizarea copiilor la grădiniță

În cazul în care cererile sunt mai multe decât numărul de locuri alocat, repartizarea se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare pe care le îndeplinește fiecare copil. De exemplu, la început sunt repartizați copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile menţionate anterior, apoi cei care îndeplinesc două dintre criterii şi la final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile menţionate.

Criteriile specifice de departajare sunt stabilite de fiecare unitate de învăţământ preşcolar sau cu grupe de preşcolari, după care sunt aprobate de consiliul de administraţie al instituției şi avizate de către consilierul juridic al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti.

Fiecare unitate de învăţământ preşcolar va posta pe site-ul instituției/ISJ şi/sau la avizier informații privind capacitatea instituţiei, numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2022- 2023 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare), criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor. Totodată, unităţile de învăţământ preşcolar particular sunt obligate să afișeze şi informaţii legate de statutul grădiniţei, dacă este autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată ARACIP.

Copiii refugiați din Ucraina vor frecventa școlile și grădinițele din România

Copiii refugiați din Ucraina vor putea frecventa grădinițele și școlile din România. Aceștia vor fi trecuți în cataloage provizorii, până când elevii nu își vor echivala studiile și vor susține diferențele.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.