Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a declarat că populația României s-a redus cu aproximativ trei milioane de locuitori timp de 10 ani, potrivit recensământului care are loc în prezent. Ministrul este îngrijorat de viitorul țării, deoarece analizele demografice arată că în următorii 40 de ani, numărul locuitorilor sa ajunge sub 15 milioane de persoane. Prin urmare, Firea este gata să vină cu soluții pentru creșterea natalității în România.

Firea, îngrijorată de scăderea numărului de persoane din România

După mai multe analize ale chestionarelor de recensământ completate de români și statistici demografice, Firea susține că în acest ritm în următorii 40 de ani numărul locuitorilor din România va scădea sub 15 milioane de persoane. Ministrul Familiei se arată îngrijorată de această scădere demografică. Tot mai mulți români aleg să nască și să locuiască peste hotare. Unul dintre motive ar fi lipsa unui buget adecvat pentru măsurile de stimulare a natalității la nivel național.

Firea a anunțat că se pregătesc câteva măsuri pentru a sprijini tinerii care își doresc să își întemeieze o familie și să aibă copii.

„Chiar dacă intenţiile au fost bune, niciodată nu au fost suficienţi bani, nu a fost un buget adecvat pentru măsuri de stimulare a natalităţii. Acum guvernul şi-a asumat câteva măsuri care să vină în sprijinul tinerilor care doresc să aibă copii.", a declarat Gabriela Firea Antena 3.

Măsuri propuse de ministrul Familiei pentru creșterea natalității

O altă problemă a descreșterii demografice din România o constituie infertilitatea. Firea a prezentat câteva beneficii pe care le include noul proiect de combatere a infertilității la nivel național. Ministrul Familiei a menționat că proiectul există deja de câțiva ani la nivelul ministerului Sănătății și își dorește extinderea lui, iar cu ajutorul acestuia au fost aduși pe lume 570 de copii.

"Prin programul naţional existent de câţiva ani la nivelul ministerului Sănătăţii doar circa 10 cupluri din fiecare judeţ au beneficiat de aceste decontări. De aceea doresc să extind programul care a funcţionat foarte bine la Bucureşti, şi în urma căruia s-au născut 570 de copii într-un timp foarte scurt.", a explicat Gabriela Firea.

Citeste si:
Firea: „Cardul european pentru tineret va fi disponibil gratuit din...
Firea: „Cardul european...

Firea vrea ca noul program să conțină reguli simple, înscrierea să fie digitală pentru a ușura procedura, iar suma programului să fie asemănătoare cu cea decontată la nivel european, în jur de 4.000 de euro în lei, sumă care să acopere toate necesităţile. Acest program este o șansă pentru familiile care își doresc copii, având un rezultat destul de bun nu doar la nivel național.

"În România va exista un program care va stimula cuplurile infertile să vină către spitalele de stat şi clinicile private, să ia în calcul şi aceste proceduri care dau foarte mari rezultate în întreaga lume.", a promis Gabriela Firea.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.