Social 9 Mai 2022 09:01 de Alexandra Chivu
Peste 30.000 de locuințe din orașul Focșani au rămas, de duminică, fără apă caldă deoarece compania de termoficare nu mai are bani să plătească facturile la gaz, în condițiile în care are deja datorii de peste cinci milioane de lei. Soluția autorităților pare să fie aceeași abordată și la începutul iernii: să ceară bani de la Guvern.

Compania de termoficare din Focșani nu mai are bani să plătească facturile la gaz: peste 30.000 de locuințe, fără apă caldă pe termen nelimitat

De duminică, în Focșani nu mai e apă caldă. Este vorba de aproximativ 30.000 de locuințe, dar și instituții publice (școli sau grădinițe), unde este nevoie de apă caldă. Oamenii sunt deranjați de această situație, mai mult cu cât anunțul sistării apei calde a venit chiar în ziua în care aceasta a fost oprită.

Autoritățile din Focșani încearcă acum să obțină bani de la Guvern pentru a trece peste această perioadă. Lucrurile, însă, nu sunt atât de simple, căci compania de termoficare nu poate încheia un contract cu un furnizor de gaze, dat fiind că se află în insolvență de câțiva ani. Singura variantă este să plătească, în avans, gazul pe care estimează că îl consumă. Sistarea apei calde este pe termen nelimitat.

Anunțul făcut de Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani:

„ENET SA nu mai livrează apă caldă menajeră către abonați! Ca urmare a faptului că furnizorii de gaz au sistat livrarea, ENET SA se află în imposibilitatea de a mai furniza apă caldă menajeră către abonați, începând de astăzi, 8 mai 2022.

Sistarea livrării de gaz se datorează exploziei prețului la gaze care a generat acumularea unei datorii de aproximativ 5,5 milioane lei a ENET SA către furnizorul de gaze dar și a lipsei unui contract de furnizare a gazului, ca urmare a faptului că societatea de termoficare se află în insolvență, procedură care nu permite încheierea unui astfel de contract decât cu plata în avans a gazului natural estimat a fi consumat.

Pentru a gestiona această situație Primarul Cristi Valentin Misăilă și conducerea ENET SA au solicitat, în regim de urgență, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației un ajutor financiar pentru sprijinirea autorităților administrației publice locale în asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.”

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.