O categorie de salariați din România va beneficia de 45 de zile de concediu anual plătit. Care sunt aceștia și ce reguli trebuie să îndeplinească pentru a profita de acest concediu.

45 de zile de concediu plătit pentru o categorie de angajați din România

La mijlocul lunii februarie, o nouă lege a fost adoptată privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 pentru concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate care presupune introducerea unui nou tip de concediu medical plătit, începând cu luna aprilie.

Prin urmare, din luna aprilie, salariaţii care au în grijă pacienţi cu afecţiuni oncologice vor putea beneficia de un concediu anual plătit de 45 de zile. Anual, angajatul care primeşte concediu pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice va beneficia și de minimum o şedinţă de evaluare psihologică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.

Aceleași beneficii le are și pacientul cu afecțiune oncologică. În cazul pacienților cu afecţiuni oncologice care au handicap auditiv ori surdocecitate, aceștia au dreptul și la o persoană autorizată al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, dacă este cazul.

Retail jobs

Legea a fost introdusă în Monitorul Oficial

Concediu medical plătit de 45 de zile a fost introdus prin Legea nr. 24 din 15 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 156 din 16 februarie 2022.

Beneficiază de concediu şi de indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi la tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul (…) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament”, conform actului normativ.

Citeste si:
Tehnologia ne fură meseria. Ce ocupații ar putea dispărea în...
Tehnologia ne fură meseria....

În data de 16 aprilie, o parte din modificările legii prezente au intrat în vigoare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.