Un bărbat din Teleorman este primul român cu două CNP-uri, din greșeala autorităților. Descoperirea a fost făcută după ce acesta nu a mai putut să își depună dosarul de pensie. El a fost trimit în instanță.

Bărbat din Teleorman, primul român cu două CNP-uri

Un bărbat din Teleorman a descoperit că nu își poate depune dosarul de pensie din cauza faptului că CNP-ul său a fost greșit de către Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor din Zimnicea. El este un caz rar pentru România, fiind primul român care are două CNP-uri. În România, Codul Numeric Personal este un cod unic, format din 13 cifre și care este atribuit persoanei la înregistrarea nașterii în registrele de stare civilă.

„În cazul în care aţi crezut că în România avem un singur CNP, autorităţile au ţinut să ne arate că se poate şi cu două. Pe lângă situaţia şi amuzantă şi teoretic imposibilă, omul nu-şi poate face actele pentru pensie şi acum este nevoit să meargă în instanţă să îşi anuleze CNP-urile", a transmis avocatul Adrian Cuculis.

Într-o copie după buletinul vechi, Gheorghe O. apare că a fost născut în anul 1957, pe când în cartea de identitate nouă, făcută după ce și-a pierdut actele precedente, figurează ca fiind născut un an mai târziu. Mai mult, nici ultimele patru cifre ale CNP-ului nu sunt aceleași.

Codul Numeric Personal

S – reprezintă sexul şi secolul în care s-a născut persoana care posedă acel CNP. Dacă prima cifră este 1, respectiv 2, înseamnă că persoana este de sex masculin, respectiv de sex feminin, și că s-a născut până în anul 1999. Dacă prima cifră a codului numeric personal este 5 sau 6 înseamnă că persoana − bărbat, respectiv femeie − s-a născut începând cu anul 2000.

AA, sau anul naşterii, este un număr format din două cifre şi reprezintă ultimele două cifre din anul naşterii.

Citeste si:
Accident grav în Teleorman: două autobuze, spulberate de un TIR...
Accident grav în Teleorman:...

LL – luna naşterii – este un număr format din doua cifre şi reprezintă luna naşterii persoanei.

ZZ – ziua naşterii – reprezintă ziua naşterii în format de două cifre. Pentru zilele de la 1 la 9 se adaugă 0 înaintea datei.

JJ – codul judeţului – este un număr format din două cifre şi este reprezentat de codul judeţului sau sectorului (în cazul municipiului Bucureşti) în care s-a născut persoana ori în care avea domiciliul sau reşedinţa în momentul acordării C.N.P.-ului.

NNN – numărul de ordine – este un număr format din trei cifre din intervalul 001 – 999. Numerele din acest interval se împart pe judeţe, birourilor de Evidenţă a Populaţiei, astfel încât un anumit număr din acel interval să fie alocat unei singure persoane într-o anumită zi.

Citeste si:
Titi Aur, despre cazul Monicăi Odagiu. Actrița a ucis un bărbat în...
Titi Aur, despre cazul...

C – cifra de control – se află în relaţie cu toate celelalte 12 cifre ale C.N.P.-ului. Cifra de control este calculată după cum urmează: fiecare cifră din C.N.P. este înmulțită cu cifra de pe aceeași poziție din numărul 279146358279; rezultatele sunt însumate, iar rezultatul final este împărțit cu rest la 11. Dacă restul este 10, atunci cifra de control este 1, altfel cifra de control este egală cu restul.

Foto: observatornews.ro


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Aprilie 2022 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.