Printre cele mai căutate și apreciate artefacte istorice se numără icoanele vechi românești, sinteză de identitate și origine care, în ultimii ani de piață locală de artă, au început să contureze cotații interesante pentru arta sacră. Prețurile acestora sunt încă timide, raportat la cotațiile celorlalte icoane ortodoxe regionale, precum cele rusești, grecești, cipriote ori sârbești, dintre care cele vechi, de secole XIV-XVI, ajung și la sute de mii de euro, însă se remarcă o treptată apreciere a prețurilor de piață ale icoanei românești pe sticlă ori lemn, cele speciale pășind, în ultimele licitații, în zona de preț 5-10 mii de euro, potrivit unui comunicat de presă.

Icoane vechi, scoase la licitație

Astăzi, icoanele vechi sau de autor au depășit funcția de obiect de cult sau simbol religios, întrunind calități de obiect de colecție cu valoare estetică, documentară și istorică. Astfel de piese de cult se regăsesc și în licitația-simbol organizată de Artmark în Săptămâna Mare. Marți, 19 aprilie, se scot la vânzare prin licitație 168 de icoane vechi, pictate pe sticlă sau lemn, care întrunesc cele mai importante caracteristici ale unei piese de cult de colecție – calitate, perioadă, raritate, conservare, regiune și proveniență.

Cel mai mare preț de pornire în Licitația de Artă Sacră îl are icoana pe lemn „Răstignirea Domnului”, de doar 4.000 de euro. Piesa de cult aparține școlii românești și a fost realizată în epoca lui Neagoe Basarab, așadar primele decenii ale sec. XVI. O altă icoană cu aceeași temă, Răstignirea Domnului”, din vremea lui Constantin Brâncoveanu, sfârșitul sec. XVII - începutul sec. XVIII, care se remarcă prin elemente inspirate din arta occidentală, are un preț de pornire de 2.000 de euro.

Retail jobs

Un alt punct culminant al licitației este apariția unei splendide icoane de pelerinaj - „Cetatea Ierusalimului”, datată 1863. Piesa rară, de mari dimensiuni, pictată pe pânză, în bună stare de conservare, are un preț de pornire de 2.000 de euro. Icoana de pelerinaj reprezenta, acum 159 de ani, în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, o hartă către Țara Sfântă, dar și un certificat-simbol, o dovadă a pietății celor care mergeau să se închine la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. Partea centrală a icoanei ilustrează Sfântul Mormânt din Ierusalim, iar cele mai remarcabile scene, dintre multele registre pictate, sunt: Maica Domnului cu Pruncul și Iisus Pantocrator, Facerea Lumii, Învierea lui Lazăr sau Judecata de Apoi.

Icoanele vor fi licitate pe 19 aprilie

În cadrul Licitației de Artă Sacră sunt prezente nu doar icoane românești, ci și piese reprezentative pentru școala grecească sau rusească, de largă circulație regională și internațională. Datată 1881, icoana pe lemn, cu ferecătură din argint „Maica Domnului cu Pruncul (Glykofilusa)” este emblematică pentru rafinata școală moscovită și are un preț de pornire de doar 250 de euro, iar tripticul „Sfântul Vasile, Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie și Sfântul Dumitru”, realizată în prima jumătate a sec. XVIII, de școală grecească, are un preț de pornire de 1.000 de euro.

Citeste si:
Jacheta lui Zelenski a fost vândută cu 90.000 de lire sterline la o...
Jacheta lui Volodimir...

Icoanele de colecție sunt expuse zilele acestea, cu prilejul Săptămânii Mari, la Palatul Cesianu-Racoviță, urmând a fi licitate marți, 19 aprilie, începând cu ora 19:00. Persoanele interesate pot participa la licitație atât prin telefon, cât și prin intermediul platformei Artmark Live, deschizând un cont pentru a lăsa o ofertă scrisă pentru licitație, fie participând la licitație online în timp real.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.