Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a comentat regulamentul de la Școala nr. 194, precizând că, dacă sancțiunile se dovedesc a fi adevărate, situația este una cu adevărat gravă.

Regulamentul aplicat în Școala nr. 194 din București conține sancțiuni drastice, până la exmatriculare, pentru elevii care își vopsesc părul. În schimb, cei care sunt depistați că aduc droguri sau arme în unitatea de învățământ, se aleg cu nora scăzută la purtare, scrie educatieprivata.ro.

Sorin Câmpeanu, despre regulamentul de la Școala nr. 194: Absurd e mult prea puțin

Sorin Câmpeanu spune că asteaptă răspunsul inspectoratului, pentru a lua o decizie în acest caz.

„Nu poți introduce prevederi limitative limitând drepturi fundamentale. Așteptăm răspuns la Minister, în urma controlului efectuat de inspectorat. Dacă se confirmă această informație, acea catalogare destul de absurd e mult prea puțin.

Retail jobs

Am înțeles că acolo există o reglementare care prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deținere de arme, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Aceasta e informația de presă. Inspectoratul verifică dacă informația se confirmă. Dacă se confirmă, e foarte grav.

Învățământul e obligatoriu, dreptul la educație trebuie să fie asigurat și exmatricularea trebuie făcută în condiții care să nu iasă din cadrul legal”, a spus ministrul, pentru sursa citată.

Regulamentul școlii 194 din Capitală

În regulamentul respectiv scrie că elevii vor fi extratriculați dacă vin la școală cu părul vopsit si sancționați dacă au o ținută vestimentară nepotrivită.

„Ţinuta vestimentară şi capilară a elevelor va fi îngrijită (părul tuns scurt sau lung, dar legat şi pieptănat). Nu se admite părul vopsit. Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”, se arată în regulamentul unităţii şcolare, potrivit adevărul.ro.

Citeste si:
60 de civili, ucişi în atacul rusesc asupra unei şcoli din regiunea...
60 de civili, ucişi în atacul...

Pentru substanțe interzise, ”pedeapsa” este mai ușoară

În regulamentul şcolii 194 sunt precizate sancţiuni și cu privire la substanţele interzise. Totuși, acestea sunt ușoare, în comparație cu cele date pentru părul vopsit.

Astfel, pentru elevul care deţine sau consumă droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice şi participă la jocuri de noroc se iau următoarele măsuri:


  • În ciclul primar, prima abatere înseamnă o observaţie, iar la prima recidivă se scade un punct la purtare, iar la a doua recidivă se scad două puncte.

  • În ciclul gimnazial sunt aceleaşi reguli. Singura diferenţă o reprezintă faptul că se scad trei puncte în cazul în care acţiunea se repetă.

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.