Un fermier din Galați este nevoit să rămână fără turma sa de 2.000 de oi chiar în prag de Paște. Direcţia Sanitară Veterinară a identificat un focar de scrapie în urma unor analize. Fermierul este nevoit acum să sacrifice toate oile și să aștepte despăgubirile sau să le țină în carantină timp de doi ani.

A dat scrapia în turma unui fermier din Galați

Scrapia este o boală neurodegenerativă naturală extrem de periculoasă și fatală pentru ovine și caprine. Aceasta se transmite foarte ușor, fiind de ajuns doar o singură oaie să fie bolnavă pentru ca întreagă turmă să se infecteze.

Această boală se transmite doar între animale și nu se poate trata, unica soluție fiind sacrificarea sau carantina. Într-o astfel de situație, fermierii au de suferit cel mai mult, în special în pragul sărbătorilor în care câștigurile lor cresc. Unul dintre cei mai importanți fermieri din sudul Moldovei se confruntă cu o astfel de neplăcere.

Fermierul nu este de acord cu decizia veterinarilor

Fermierul vine cu acuzații şi susţine că unele probe pe care le-au colectat veterinarii ar fi negative.

"De trei luni de zile n-a venit nimeni în fermă. Mi-au pus sechestru până astăzi când aţi venit dumneavoastră a venit inspectorul de zonă la poartă, mi-a adus un aviz să-l iscălesc", spune fermierul.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare afirmă că ei și-au făcut datoria și că au aplicat legea după ce au ieșit rezultatele probelor.

"Au fost prelevate în luna martie două probe de trunchi cerebral din cele două exploataţii, au fost trimise la laboratorul sanitar veterinar Brăila în vederea analizării pentru scrapie. Probele au fost pozitive. După confirmarea bolii, conform buletinului de analize emis de IDSA, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a notificat boala, a stabilit planul de măsuri în vederea eradicării bolii", a declarat Vasile Ştefan, director DSV Galaţi.

Citeste si:
România, în prag de epidemie de gripă. Numărul de îmbolnăviri a...
România, în prag de epidemie...

Pentru prima dată, scrapia a apărut în România în anul 2002. Ciobanii care au de pătimit de pe urma acestei boli sunt despăgubiți de stat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.