Social 7 Aprilie 2022 20:58 de Clara Vacaru
Peste 350 de copii ajung, zilnic, la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, cu gripă sau viroze. Medicii avertizează părinţii să se adreseze prima dată medicului de familie sau medicului pediatru pentru prescrierea unui tratament și să nu ofere copiilor medicamente ”după ureche”.

Deși numărul cazurilor de covid este în scădere, cel al cazurilor de viroze a crescut foarte mult.

"La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi, spune dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală, potrivit News.ro.

Gripa și enterovirozele au depășit cazurile de COVID

Masca purtată în timpul pandemiei a ferit copiii de boli care acum fac ravagii.

”Enterovirozele sunt date de un alt virus, rotavirusul de exemplu, care dă probleme digestive, vărsături, diaree care duc la deshidratare şi de aceea copiii au nevoie de internare pentru perfuzare şi rehidratare, iar gripa este mai mult un virus respirator. Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze", a explicat medicul.

"Principalul pericol la care se expun copiii în această perioadă este că nu se mai ţine nicio regulă, nu mai avem nici masca, nu mai ţinem nici distanţarea, toată lumea se înghesuie, şcolile funcţionează, grădiniţele, transmiterea este mult mai frecventă, ne-am obişnuit în timpul pandemiei să mai respectăm unele reguli care acum au dispărut, chiar şi banalul spălat pe mâini, probabil că de asta au apărut şi aceste enteroviroze, boala apare pentru că nu ne mai spălăm pe mâini când trebuie.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Când observă semne de boală la copil părinţii ar trebui să ia legătura cu un medic de familie, cu o policlinică, să urmărească evoluţia copilului, să-i ofere un tratament, nu este de primă intenţie de a veni în unitatea de primiri urgenţe a unui spital. În primul rând trebuie să înceapă un tratament luând legătura cu medicul de familie şi ţinând legătura cu el sau cu un medic de la nivelul unei policlinici.

Sezonul de viroze este abia la început, spune medicul.

”Din păcate la noi la camera de gardă vin mulţi pentru a doua părere, adică au un tratament deja prescris şi urmează să mai aibă şi a doua părere că totuşi copilul mai face febră sau mai tuşeşte de o săptămână. Aceste cazuri de viroze şi gripe apar mai mult acum pentru că, în primul rând este perioada lor şi, în al doilea rând, s-a renunţat la restricţiile respective, automat toate virusurile au început să se transmită, acele protecţii minimale pe care le avem, o mască, distanţare, ne protejau cât de cât şi de celelalte virusuri, nu numai de coronavirus", a afirmat Dr. Alexandru.

Citeste si:
Hamas aduce ostatici la spitalul Al-Shifa, susține IDF. Tel Avivul...
Hamas aduce ostatici la...

Din cauza complicațiilor date de gripă sau viroze, multi copii sunt internați

Complicaţiile date de gripă şi enteroviroză nu trebuie neglijate. Pneumoniile şi deshidratările sunt printre cele care presupun internarea copiilor pentru tratament de specialitate.

"Avem saloane speciale de gripă, saloane speciale de enteroviroze, acestea sunt predominante. La gripă pot apărea pneumoniile, iar în cazul rotavirusului sunt aceste deshidratări, o stare generală alterată şi este nevoie de perfuzii şi tratament injectabil", a spus Dr. Alexandru.

Conform datelor furnizate News.ro de Ministerul Sănătăţii, până pe data de 27 martie s-au vaccinat antigripal aproximativ 1, 5 milioane de români cu ser asigurat de stat. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat deocamdată pentru imunizarea gratuită a populaţiei 2 milioane de doze de vaccin gripal.

Citeste si:
Armata israeliană susține că a găsit arme în spitalul Al-Shifa din...
Armata israeliană susține că...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.