Mormintele soldaților sovietici din localitatea Moțca, județul Iași au fost vandalizate. Pe acestea au apărut litera Z care a devenit simbolul războiului pornit de Rusia contra Ucrainei. Şeful Comitetului Rus de Investigaţii a solicitat o anchetă cu privire la acest caz.

Mormintele soldaților sovietici din Moțca, vandalizate cu litera Z

Pe pietrele funerare ale mormintelor soldaților sovietici din Moțca au fost scrise litera Z, litera care se regăsește și pe tancurile rusești care invadează Ucraina de mai bine de o lună. Poliția Română a pornit o anchetă în urma acestui incident pentru a stabili cine sunt autorii acestui act de vandalism.

Cimitirul soldaților ruși din Moțca numără aproximativ 100 de morminte. Localnicii spun că se ciocnesc pentru prima dată de o asemenea situație și că nu li se pare normal acest act de vandalism.

”Doamne ferește! E rușinos așa ceva, ce vină au ei cu ce se întâmplă în Ucraina. E palma dată istoriei.”, ”Să îi prindă pe făptași. Așa ceva e inuman.”, ”Sigur nu cineva din comună a făcut gestul urât. Noi aveam grijă de cimitirul ăla.”, au declarat mai mulți localnici.

Mormintele vor fi refăcute în perioada următoare

Mai multe femei din Moțca au afirmat că ani la rând, pe vremea când erau copii mergeau la cimitir pentru a îngriji mormintele soldaților.

”Pe 1 iunie, când eram copii, mergeam și duceam flori acolo, curățam, aveam grijă de loc. Ce vină au soldații îngropați acolo cu ce se întâmplă acum în lume.”

Zona cimitirului nu este supravegheată video, iar acest lucru îngreunează identificarea făptașilor. Lucrătorii de la salubrizare au încercat să șteargă vopseaua de pe morminte, însă nu au reușit, aceasta fiind una permanentă. Primarul localității a afirmat că în timpul apropiat va încerca să refacă zona vadalizată.

”Pe plăcile funerare dintr-un ansamblu funerar din comuna Moțca au fost realizate mai multe inscripții cu vopsea. Se efectuează cercetări pentru profanare.”, a declarat Anca Vijiac, purt. de cuv. IPJ Iași.

Citeste si:
Noutăți în cazul anchetei tragediei de la Odorheiul Secuiesc. Cine...
Noutăți în cazul anchetei...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.