Social 23 Martie 2022 09:20 de Clara Vacaru

Doi tineri din Suceava au decis să vadă cu ochii lor dacă războiul din Ucraina arată într-adevăr așa cum relatează presa și s-au dus pe cont propriu în Kiev. La fața locului, s-au convins.

Unul dintre tineri, Cristi, administrează o cafenea în satul Iaslovăţ, lângă Suceava și a făcut două săptămâni de voluntariat in vama Siret. A decis să iși un prieten, pe Samuel, și să meargă în Kiev să vadă dacă războiul arată așa cum a citit în presă.

"Ne-am decis sâmbătă să mergem până în Ucraina să vedem care e situaţia de acolo, dacă chiar e chiar la fel de grav cum se spune la ştiri. Iniţial am trecut în Cernăuţi, din Cernăuţi am decis să mergem până în Capitală. Am parcurs 8 ore până în Kiev şi am trecut undeva de 40-50 de check point-uri. Ne-au tot oprit şi a trebuit să arătăm paşaportul, ne-au întrebat unde mergem, ne-au controlat pe maşină", a declarat unul dintre tineri, pentru observatornews.ro.

"Era foarte multă armată, soldaţi la tot colţul cu puşti, cu saci de nisip. Ne-am căutat un hotel unde să stăm peste noapte, l-am găsit online, am făcut rezervare şi când am mers la hotelul respectiv nu mai era nimeni, era totul închis. Şi pentru că deja se făcuse ora 9 nu mai puteam circula pe stradă, a trebuit să râmânem peste noapte în maşină. Stând în maşină, era în jur de ora 10 şi s-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. S-a auzit o bubuitură foarte tare şi după scurt timp au început sirenele să sune. Au sunat sirenele toată noaptea. S-a auzit că s-a dat o bombă undeva, o rachetă. Dimineața am văzut la ştiri că s-a bombardat centrul, un shopping center care era la jumătate de oră de noi", a mai spus el, potrivit observatornews.ro.

Citeste si:
Cum să faci compania ta o destinație de top pentru tinerii din...
Cum să faci compania ta o...

Ce au văzut cei doi tineri din Suceava în Kiev

La intrarea în Kiev, lucrurile păreau a fi relativ liniștite.

”Erau oameni cu copiii, cu câini pe care îi scoteau la plimbare, cu bicicletele cu care se plimbau, într-adevăr nu erau la fel de mulţi oameni precum ar fi trebuit să fie, dar erau oameni pe acolo”, a mai spus Cristian Lipa, unul dintre tineri.

Seara, când și-au dat seama că nu au unde se caza și au început să sune sirenele, cei doi și-au dat seama că ceva se întâmplă. Au dormit în mașină, iar a doua zi au decis să meargă și în satele din jurul Kievului.

”La sate erau locuinţe fărâmate, absolut tot distrus”

„Am decis să plecăm prin nişte sate din apropierea Kiev-ului, unde s-a zis că e zonă bombardată. Am fost pe acolo şi într-adevăr pe la sate erau locuinţe fărâmate, absolut tot distrus. Când ne-a oprit o data la check point şi i-am dat paşapoartele soldatului a început să se bombardeze lângă noi. Soldatul a luat-o la fugă cu paşapoartele în mână.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

După ce a ajuns el în şanţul respectiv ne-a făcut semn să mergem și noi acolo. Am lăsat şi noi maşina, am fugit acolo, ne-am ascuns, am stat vreo 10 minute acolo, s-a liniştit bombardamentul. Apoi ne-a făcut semn să ne suim în maşină şi să fugim. Ne-a arătat direcţia în care să plecăm, în partea opusă. Am plecat în direcţia respectivă".

Cristi şi Samuel sunt de patru zile în Ucraina şi aventura continuă. Au trimis pentru Observator o localizare live: sunt la 140 de kilometri de Kiev şi erau disperaţi să găsească un loc să mânânce.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.