Compozitorul Eugen Doga își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Maestru împlinește frumoasa vârstă de 85 de ani.

 

Eugen Doga împlinește 85 de ani

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, Râbniţa, fosta RASS Moldovenească, astăzi Republica Moldova, la 1 martie 1937. Și-a făcut studiile la Şcoala de Muzică „Ştefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat din Chişinău şi la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”.

Debutul său în cariera de muzician a început în calitate de violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune și Radiodifuziune. În perioada anilor 1962-1967 a fost profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău.

Pe parcursul carierei sale, maestrul a compus mai multe cantate, poeme simfonice, piese instrumentale de cameră, romanțe, ciclul pentru orchestra de estradă, ciclul coral, 4 cvartete de coarde, cântece de estradă și cântece pentru copii.

Doga a debutat și în industria filmului. Compozitorul a scris muzică la peste 200 de filme: Nunta la palat, Singur în fața dragostei, Zece ierni pe o vară, Explozie cu efect întârziat, Durata zilei, Casă pentru Serafim, Lăutarii, Șatra, Gingașa și tandra mea fiară, Ana Pavlova, Patul lui Procust etc.

Artist al Poporului din Republica Moldova

Celebra compoziţie din filmul „Tandra şi gingaşa mea fiară” a fost supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”. Potrivit unei decizii speciale a UNESCO, valsul lui Eugen Doga este recunoscut drept una dintre cele patru capodopere muzicale ale secolului XX.

Doga a realizat coloana sonoră a peliculelor „Capra cu trei iezi”, „Maria Mirabela”, serialul „Guguță”.

Citeste si:
Selly împlinește astăzi 22 de ani! Cum își petrecea ziua de naștere...
Selly împlinește astăzi 22 de...

Compozitorul a fost desemnat Artist al Poporului din Republica Moldova şi Artist al Poporului din URSS. Este laureat al Premiului Naţional şi al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii şi al altor distincţii şi titluri onorifice din Republica Moldova, dar și de peste hotare, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Consiliul municipal Chişinău a decis ca anul 2022 să fie declarat Anul cultural Eugen Doga, cu scopul de a promova şi valorifica operele compozitorului.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.