Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că România a făcut față valului cinci al pandemiei de coronavirus, iar în acest moment nu se pune problema unui al șaselea val. Restricțiile de relaxare vor fi introduse treptat, în funcție de situația epidemiologică din țară.

Rafila, despre valul cinci al pandemiei cu coronavirus

Alexandru Rafila crede că în următoarele trei săptămâni se va putea discuta despre revenirea la valori scăzute ale numărului de infectări cu coronavirus.

„În ceea ce privește cazurile de la ATI o primă țintă ar trebui să fie scăderea sub 50% a gradului de ocupare, adică sub 900 de cazuri la ATI. În următoarele trei săptămâni există probabilitatea să ajungem la un număr de cazuri noi doar cu trei cifre în raportarea zilnică”, spune Rafila.

Ministrul Sănătății a declarat că varianta Omicron devine cvasidominantă în România, peste 95% din cazuri fiind rezultatul infecției cu această tulpină. Totodată, România a trecut cu brio și de acest val.

„Cred că a fost o bună abordare cea de dezvoltare medicale prespitalicesc și de dublare a testelor. Am trecut cu bine de acest val, a fost o abordare corectă din punct de vedere a sănătății publice care a ținut deschisă școlile, activitatea publică. Nu ne punem problema unui val șase în acest moment. Studiile sunt destul de limitate (n.red. în legătură cu varianta BA2 ) cred că trebuie să vedem mai multe studii”, a declarat ministrul Sănătății.

Când se vor scoate restricțiile anti-COVID

În ceea ce privește relaxările, Rafila susține că vor fi luate ușor, câte puțin, iar prima măsură va fi legată de purtarea măștilor de protecție în spațiile deschise, mai puțin în spațiile aglomerate. Cu timpul însă, măsurile vor fi relaxate pentru a permite populației să revină la o viață normală.

„Trebuie făcut echilibrat și ținând cont de ceea ce se întâmplă în spitalele din România. Trebuie să vedem un timp cu funcționează măsurile. Dacă scoți toate măsurile într-o singură etapă există un risc de întoarcere. Eu sper să fie cât mai puține etape și lucrurile să se întâmple cât mai repede.

Ministrul a mai subliniat că pentru acest an își dorește ca sărbătorile pascale să se petreacă fără nici un fel de restricții.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2022 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.