Scumpirea facturilor la gaze și energie electrică l-a făcut pe un preot din Satu Mare să accepte montarea unei antene GSM pe biserică. Unii membri ai Consiliului Parohial s-au opus, acuzând conspirații. 

Satu Mare: Scumpiri, antenă, conspirații. Soluția găsită de un preot pentru a face față facturilor mari la gaze și energie electrică a creat forfotă

Un scandal s-a iscat zilele acestea la Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din municipiului Satu Mare, din cauza unei antene de semnal pentru sistemul de telefonie mobilă care a fost montată pe turla lăcașului de cult.

Câțiva membri ai Consiliului Parohial s-au opus pe motiv că acele antene ar putea provoca anumite afecțiuni de natură neurologică. Pe de altă parte, unii preoți nu ar fi fost de acord cu credincioșii care susțineau nerealizarea acestei acțiuni, insistând ca antena să se monteze, în special pentru faptul că aduce o sursă de venit în plus.

Mai mult, după o ședință a Consiliului Parohial, s-a lăsat cu plângeri și la Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului. Într-un final, s-a ajuns la un deznodământ: antena să se monteze, așa încât în bugetul parohiei să intre lunar câteva sute de euro. Trebuie precizat că astfel de antene au mai fost montate și pe alte biserici din Satu Mare, dar fără discuții în contradictoriu de asemenea magnitudine.

Sistemul, contestat de enoriași: Pentru ce să pună antena aia? Ce să transmită prin ea?

„Noi nu am înțeles de ce a fost o astfel de opoziție. Am chemat specialiști care ne-au spus clar că acest sistem nu va interfera cu aparatura nouă de sonorizare din biserică. Și nu afectează nici sănătatea credincioșilor. Noi am fi fost primii care ne-am fi opus dacă ar fi fost vreun pericol pentru sănătatea umană, căci noi stăm cel mai mult în interior”, au spus preoții pentru PresaSM.

„Dorim să asigurăm o sursă de finanțare pentru majorarea prețului la curent și gaze, pentru că avem în perspectiva de a primi o factură de 30.000 de lei. La vremea cuvenită, după ce montează, să chemăm niște specialiști cu aparatură specială care să măsoară radiația. Vor exista radiații, noi le vom înlătura”, a declarat Petru Sabo, preot, pentru Kanal D.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

„Nu radiații...cum se zice? Microundele alea unde lucrează ei”, e de părere un enoriaș.

„Lumea se roagă acolo. Nu trebuie antene. Pentru ce să pună antena aia? Ce să transmită prin ea?”, a spus un altul.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Februarie 2022 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.