Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis, joi, că reacţiile survenite în urma mesajului instituţiei cu privire la adoptarea de către Guvern a proiectului de desfiinţare a Secţiei speciale "omit" să atingă fondul problemei, şi anume asigurarea coerenţei şi eficienţei combaterii corupţiei în toate sectoarele importante ale societăţii, inclusiv sectorul judiciar, subliniind că "toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament".

"În contextul dezbaterilor privind desfiinţarea SIIJ, Direcţia Naţională Anticorupţie, ca instituţie abilitată prin lege să combată corupţia la cele mai înalte niveluri, a subliniat nevoia întăririi eficienţei luptei împotriva acestui fenomen în toate sectoarele importante ale societăţii, cu asigurarea premiselor necesare pentru anchete profesioniste şi nepărtinitoare", precizează DNA într-un comunicat transmis AGERPRES.

Procurorii anticorupţie spun că exprimarea unor opinii cu privire la desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie nu reprezintă decât "un exerciţiu necesar în orice societate democratică", menit să contribuie la identificarea celor mai bune soluţii legislative.

"Considerăm că unele interpretări expuse în spaţiul public, ca reacţie la mesajul exprimat de DNA, omit să atingă fondul problemei, şi anume asigurarea coerenţei şi eficienţei combaterii corupţiei în toate sectoarele importante ale societăţii, inclusiv sectorul judiciar, context în care toate categoriile profesionale ar trebui să beneficieze de egalitate de tratament, astfel încât societatea să fie apărată în mod efectiv, prin legi clare şi coerente, conforme angajamentelor internaţionale asumate de România, împotriva oricăror încălcări", se menţionează în comunicat.

DNA asigură instituţiile din mediul judiciar şi pe reprezentanţii profesiilor juridice de întreaga sa deschidere pentru o colaborare loială şi respect reciproc în slujba înfăptuirii unui act de justiţie corect, în interesul cetăţenilor.

Citeste si:
Ludovic Orban: Depunem săptămâna viitoare un nou proiect de lege de...
Ludovic Orban: Depunem...

Miercuri, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că poziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu desfiinţarea Secţiei speciale, prin care se atribuie magistraţilor din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi avocaţilor din cadrul barourilor 'calitatea de potenţiali subiecţi de anchetă', "denotă o mentalitate retrogradă faţă de rolul şi atribuţiile participanţilor la actul de justiţie". AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2022 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.