Potrivit noului Cod Rutier publicat în Monitorul Oficial, sunt indicate o serie de afecțiuni medicale în cazul cărora, permisul de conducere este anulat.

Care sunt bolile care anulează permisul de conducere

Pentru obținerea permisului de conducere în România este necesar un aviz medical și unul psihologic. Pentru a putea circula pe drumurile publice din țară, conducătorii auto nu trebuie să aibă stimulator cardiac și nici să nu aibă antecedente de infarct miocardic. Totuși, aceștia pot obține carnetul de conducere, însă numai cu acordul medicului menționat în avizul medical.

Persoanele care prezintă tulburări mintale la fel nu vor pute intra în posesia permisului de conducere. Aceeași decizie se aplică și în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat sau cu afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și apnee.

Persoanele cu boli cardiovasculare sunt și ele incluse în excepțiile celor care nu vor putea obține permisul de conducere, cei cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecțiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile. Totodată, persoanele cu probleme de vedere la fe, sunt incluse în aceste excepții.

Cele mai importante modificări la Legea Circulației

Cele mai importante modificări la Legea Circulației (OG 195/2002) sunt introducerea unei noi limite de viteză, 70 km/h, peste limita maximă admisă. Încălcarea acestei reguli este sancționată cu reținerea permisului pentru 120 de zile (în prezent 90 de zile), fără posibilitatea de a reduce perioada de suspendare la o lună.

Totodată, la circulația neregulamentară pe autostradă apar două noi reguli. Întoarcerea și mersul pe contrasens se vor sancționa cu suspendarea permisului pentru 4 luni (față de 2 luni în prezent), fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare. De asemenea, mersul nejustificat pe banda de urgență va fi sancționat cu suspendarea permisului pentru 90 de zile (în prezent este prevăzută doar amendă). Pentru această regulă, amenzile au suferit o majorare, de la 580-725 lei la 1300- 2900 lei.

Citeste si:
Zelenski, noi sancțiuni împotriva Rusiei și aliaților săi: „Peste...
Zelenski, noi sancțiuni...

Sancțiuni aplicate pentru condusul agresiv

Poliția Rutieră a stabilit caracteristicile condusului agresiv pentru care au fost stabilite sancțiuni între 580 și 725 de lei cu posibilitatea de a achita jumătate din minim în 15 zile cu măsura complementară de reținere a permisului 30 de zile.

„Proiectul cuprinde dispoziții prin care: se definește comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile
publice, precum și sancțiunea corelativă adoptării acestui comportament cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (1.305 lei -2.900 lei.)”
. În Nota de Fundamentare amenzile prevăzute erau și mai mari.

Prin comportament agresiv se presupune și caxonatul excesiv, „flash-urile” insistente sau „accelerarea repetată a motorului de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public”.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Ianuarie 2022 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.