În plină criză energetică, singura soluție pentru români, pentru a face față scumpirilor, este consumul responsabil. Experții spun că am salva cel puțin 400 de lei pe an, dacă am fi atenți la alegerile pe care le facem zilnic. Ce electrocasnice consumă cel mai mult curent electric și trucuri pentru a cruța câteva sute de lei din bugetul familiei.

Criza ne împinge la strategii de economisire. Trucuri pentru a reduce facturile la energie electrică

În orice casă, frigiderul este aparatul electrocasnic ce funcționează continuu și este și cel mai mare consumator. Aproape 0,69 kw pe zi, adică în jur de 20 kw pe lună, se duc în acea direcție, iar consumul poate crește în funcție de capacitatea sa.

Locul următor este ocupat de mașina de spălat. Un model eficient energetic, anume unul din clasa D sau E, are un consum mediu de 22 kw pentru 30 de spălări.

Așa ajungem la televizor. Un model smart, cu diagonală de 108 cm, consumă lunar, la o medie de 4 ore pe zi, aproximativ 11 kw. Cei care au în bucătărie și un cuptor electric mai adaugă la factură 20 kw, pentru o medie de 30 de ore de folosire.

Cine folosește și aerul condiționat pe post de aerotermă va avea un șoc în momentul sosirii facturii, căci consumul mediu pe lună pentru acest aparat este de 90 kw pe lună.

„Aceia care folosesc energie electrică pentru încălzire au un consum lunar de minimum 500 kw”, a spus Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE.

Schimbă becurile

„Putem economisi până la 80 la sută dacă schimbăm becurile clasice cu becurile LED. Reducerea temperaturii interioare de la 23, cât e media în România, la 21, cum ne recomandă specialiştii din sănatate. Putem economisi anual 12 la sută la factura de căldură”, a declarat Adrian Vintilă, președinte Future Energy Leaders.

De asemenea, în calcul trebuie să luăm și prizele inteligente, care sunt cel mai accesibil mod prin care putem contoriza și monitoriza consumul. Prețul unei astfel de achiziții variază între 50 și 200 de lei.

85% dintre români au un consum de până la 200 kw oră pe lună, ceea ce înseamnă o factură de cel mult 136 de lei, în condițiile plafonării și compensării acoperite de stat.

Citeste si:
Kit unghii cu gel - Cele mai bune sfaturi și trucuri pentru...
Kit unghii cu gel - Cele mai...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.