Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, din punctul său de vedere, vaccinarea nu va fi obligatorie în România, menţionând că nu este potrivită obligativitatea în ţara noastră şi trebuie lucrat mai mult pe informarea cetăţenilor.

Rafila, despre vaccinarea anti-COVID din România

"Înţeleg preocuparea legată de stimularea vaccinării care este legitimă, pentru că eu în continuare sunt un om de sănătate publică şi ştiu destul de multe lucruri legate de vaccinare. Vaccinarea este extrem de importantă în momentul de faţă din alte motive decât a fost la începutul anului 2021. La începutul anului 2021 vaccinarea, în urma studiilor clinice, era recomandată pentru a opri transmiterea. În momentul de faţă, vaccinarea este recomandată pentru a evita cazurile grave şi pentru a evita decesele", a afirmat duminică Rafila, la Antena 3.

El a adăugat că recomandă vaccinarea mai ales categoriilor de risc, cu patologii cronice.

"Aşa cum nu este documentat faptul, de exemplu, că arbidolul ar avea vreun efect, nu există niciun articol, unul în lume care să arate să arbidolul ar putea să aibă efect favorabil asupra infecţiei cu noul coronavirus, tot aşa există dovezi zi de zi pe care le am de la mine de la spital, de la celelalte spitale din România, care îmi arată că 9 din 10 persoane care sunt la terapie intensivă sau care decedează sunt nevaccinate. Atunci e clar că dacă 9 din 10 sunt grav sau mor e clar că vaccinul are un efect. Ăsta e lucru demonstrabil. Sunt şi foarte multe articole ştiinţifice în acest sens. Şi în mod evident, în această conjunctură eu recomand vaccinarea foarte serios, mai ales persoanelor care sunt din categoriile la risc. Adică ce categorii? Cele care ar putea să facă din cauza vârstei, din cauza altor boli pe care le au", a mai spus Rafila.

Retail jobs

Va fi sau nu obligatorie vaccinarea în România?

Totodată, ministrul Sănătăţii a susţinut, răspunzând unei întrebări, că vaccinarea nu va fi obligatorie în România, din punctul său de vedere.

"Din punctul meu de vedere, nu va fi obligatorie. Eu nu cred că va fi un punct de vedere superior care să facă obligatorie vaccinarea în România, mai ales că oprirea transmiterii virusului în acest moment cu aceste vaccinuri, care sunt în momentul de faţă, este dificilă, dar această opţiune legată de vaccinare pentru a preveni sufocarea sistemului de sănătate şi pentru a preveni foarte multe decese (...) Vaccinarea eu o recomand cu tărie, însă apropo de obligativitate, obligativitatea nu cred că este potrivită, cel puţin în ţara noastră. Şi cred că trebuie să lucrăm mai mult pentru informare şi o să vedeţi deja în săptămâna care vine pachete de informaţii legate de vaccinare, care vor răspunde întrebărilor pe care oamenii le au", a adăugat Rafila.

Citeste si:
Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru persoanele de peste 60...
Vaccinarea obligatorie...

El a mai spus că a scăzut protecţia vaccinului şi ar fi foarte dificil de vaccinat oamenii anual cu trei-patru doze.

"Pe de altă parte, nu exclud această variantă în care vaccinarea anuală să fie recomandată, cu o doză de vaccin pe an, cu o condiţie, să existe un vaccin care este eficient pentru tulpina prevalentă, care circulă în momentul respectiv, iar acest vaccin să fie administrat cu precădere persoanele din categoriile la risc", a menţionat Rafila.

Eficacitatea măștii de protecție de tip FFP2

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la purtarea măştilor, menţionând că masca simplă medicală FFP1 asigură un grad de filtrare de circa 80% a virusului, iar cea FFP2 de până la 95%.

"Masca simplă medicală, să-i spunem FFP1, asigură un grad de filtrare de circa 80%, cea FFP2 merge spre peste 90%, spre 95%, dar mai există o formă, că unii spuneau de ce nu aţi spus şi FFP3, filtrează până la 99%, dar sistemul este greu de purtat, este o mască profesională. Eu nu am văzut pe nimeni pe stradă să poarte aşa ceva pentru că respiri destul de greu şi poţi să o ţii puţin timp", a menţionat Alexandru Rafila.

Citeste si:
Rafila, despre noul vaccin COVID: „Va ajunge în România până la...
Rafila, despre noul vaccin...

El a explicat că pe măsură ce transmisibilitatea virusului creşte, este bine ca bariera mecanică să fie cât mai etanşă. "Iar o mască textilă este foarte variabilă, în primul rând calitatea şi gradul de filtrare. (...) În plus mai este un element, dacă la tulpina Alfa aveam o transmisibilitate bazală de 3, aici ne apropiem de 15. Iar la Delta era de 7-8. Cârpa a protejat atunci într-o mică măsură", a mai explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai remarcat că multă lume poată masca incorect, "cu nasul afară", iar, practic, eficacitatea filtrării într-o astfel de situaţie, şi respectiv protecţia pentru acea persoană cu care intră în contact, este nulă, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.