Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că în anul 2022 vor beneficia de burse 660.000 de elevi, iar aceste burse vor fi împărţite în şase categorii - de performanţă, de merit, de studiu, socială, profesională şi 'Bani de liceu'.

660.000 de elevi vor primi bursă în acest an școlar

"În 2022 am diferenţiat bursele pe categorii, sunt şase categorii de burse, nu este doar bursa de merit. Bursa de performanţă - 500 de lei, bursa de merit - 200 de lei, bursa de studiu - 150 de lei, mai mult decât a fost anul trecut bursa de merit, iar bursa de studiu se dă tuturor elevilor care îndeplinesc condiţiile şi au medie peste 7,50.( ...) A patra categorie este bursa socială unde am crescut de la câţiva lei la 100, iar acum este 200 de lei, să fie direcţionată către acei elevi care sunt într-adevăr în dificultate. A cincea categorie este bursa profesională, 100.000 de elevi beneficiază de bursă profesională, tot de 200 de lei pe lună, iar a şasea categorie este bursa de 'Bani de liceu' - 250 de lei pe lună, alţi 23.000 de elevi pot beneficia. În total 660.000 de elevi vor beneficia în anul 2022 de bursă", a spus Cîmpeanu duminică, la Digi 24.

El a amintit că Guvernul a adoptat Programul naţional pentru reducerea abandonului şcolar.

"Este prima oară când prin măsuri integrate avem şansa să intervenim într-un mod eficient pentru reducerea abandonului şcolar. Este vorba de 543 de milioane de euro. (...) Primele 750 de şcoli vor avea contract de finanţare până în luna martie. Coroborat cu sistemul de burse, coroborat cu demararea achiziţiei celor 3.200 de microbuze care înseamnă 75 de microbuze pe fiecare judeţ, în medie, se constituie în măsuri care pentru prima oară pot fi eficiente pentru reducerea abandonului şcolar", a mai menţionat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Elevii au protestat în fața Ministerului Educației

Mai mulţi elevi au protestat joi în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Elevii au scandat: "Vrem bursele înapoi!", "Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!", "Elevii vor bursele!", "Demisia!", "Minciunile se plătesc, elevii ies la protest".

Citeste si:
Orban, după demisia ministrului Educației: „Din proprie inițiativă...
Orban, după demisia...

De asemenea, mai multe asociaţii ale elevilor anunţau, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50. Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

Ministerul Educației a modificat pragul acordării bursei de merit

"Marţi (...) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (...). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului", se arată în comunicatul menţionat.

Citeste si:
Ambasada SUA a anunțat burse în Statele Unite pentru liceenii români
Ambasada SUA a anunțat burse...

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, prin ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Ianuarie 2022 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.