Potrivit noilor hotărâri aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, persoanele vaccinate care au avut contact direct cu pacienți COVID vor sta în carantină timp de 5 zile, iar persoanele nevaccinate - 10 zile. Această regulă va fi aplicată și în cazul persoanelor nevaccinate care vin în România din zone cu risc epidemiologic, fără a prezenta un test COVID-19 cu rezultat negativ.

Perioada de carantină se miscșorează. Câte zile vor sta în izolare persoanele vaccinate

Până în prezent, persoanele vaccinate erau scutite de carantină dacă intrau în contact cu persoane infectate cu COVID-19. Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că reducerea perioadei de carantină se aplică și celor care au primit deja decizia de a intra în carantină.

Directorul INSP a anunțat și perioada de izolare a persoanelor infectate cu COVID va suferi schimbări, la 7 zile de izolare pentru persoanele vaccinate și 10 zile pentru cei nevaccinați.

Care sunt principalele puncte ale hotărârii CNSU

În urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, s-au decis următoarele:

a. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile;

b. Reducerea perioadei de carantină de la 14 la 10 zile pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile;

c. Introducerea măsurii carantinei cu privire la contacții direcți ai persoanelor confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu duratele prevăzute la lit. a și b.

d. Introducerea excepției de la carantină pentru personalul navigant maritim român și personalul care lucrează pe platformele fixe și mobile de extracție petrol și gaze in zona exclusiva economică a României;

f. Reducerea duratei carantinei instituită prin decizii emise anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri și aplicarea termenelor prevăzute la lit. a și b;

g. Menținerea celorlalte măsuri în vigoare la această data referitoare la carantina persoanelor și excepțiile de la această măsură;

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

Condiții de carantină la sosirea în România

La intrarea în țară din state UE, Spațiul Economic European sau Elveția, persoanele ce vin din state aflate în zona verde sau galbenă sunt scutite de carantină dacă au schemă completă de vaccinare, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau dețin un test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte. Pentru cei ce vin din zona roșie, scuțiți de carantină sunt doar cei vaccinați sau cei trecuți prin boală.

O altă excepție de la carantină sunt persoanele care au test negativ COVID și stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României. Copiii sub 12 ani sunt scutiți de restricții, iar cei cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani trebuie să prezinte un test PCR negativ.

Totodată, mai multe categorii de angajați sunt scutiți de carantină. Pentru cei care vin din afara UE, sunt scutiți de carantină cei care au schemă completă de vaccinare sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și care au un test PCR făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Citeste si:
Bilanț Covid-19: 1.451 cazuri noi în ultimele 24 de ore în România
Bilanț Covid-19: 1.451 cazuri...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 05 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.