Invitat la un post de radio local, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a spus că, în perioada „neputinței lunare”, femeile nu pot lua aghiasmă și anafură. Înalt Prea Sfinţitul a precizat că doamnele au voie să bea apă sfințită abia la trei zile după finalizarea perioadei. Prelatul a explicat și că, până pe 14 ianuarie, când se termină praznicul Bobotezei, oamenii ar trebui să evite să spele haine, „din respect față de apa sfințită”. Declarațiile sale au fost blamate de internauți.

Canoane praznicul Bobotezei. ÎPS Teodosie: femeile au reguli în plus

Miercuri, ÎPS Teodosie a fost invitat la Radio Dobrogea, la emisiunea „Dialog duhovnicesc”, unde a explicat regulile sărbătorii de Bobotează

„Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

„În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici agheasmă, nici anafură, nici măcar agheasmă mică, darămite agheasmă mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua agheasmă.

Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, agheasmă mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute sfintele icoane, să nu ia agheasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai spus ÎPS Teodosie.

Comentariile publicului

„Teleportarea exista - personajul acesta a venit direct din Evul Mediu sa ne bantuie putin./ ,Neputinta lunara,, este tot creatie divina, stimabile, ca e in interiorul femeii, care e si ea tot creatie divina! Citeste si putina anatomie umana, ca sa intelegi fenomenul! Si dupa asta se nasc copii, care sunt tot creatie divina, nu?/

Nu e sănătos la cap !Doamne iartă-mă!/ Ma opresc in intersectie la neputinta lunara si ma asigură/Este un păcat? Vai mama lui! Pai fara "neputinta" nu putem procrea preafericitul și prea slăvitul lasa.ma sa te las!”


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Ianuarie 2022 - 09 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.