„Ordonanța-trenuleț”, cea care cuprinde înghețarea salariilor din sistemul bugetar și prorogarea pensiilor aleșilor locali, a fost modificată. Lefurile profesorilor și angajaților din sănătate vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022. 

Salariile profesorilor și angajaților din sănătate vor fi majorate

Guvernul a schimbat, pe ultima sută de metri, „Ordonanța-trenuleț”. Inițial, proiectul nu cuprindea majorări de salarii decât pentru unele categorii din sănătate. În forma finală care a intrat în ședința de guvern de vineri a fost introdusă majorarea salariilor din educație.

Conform modificării aduse ordonanţei de urgenţă, „prin excepţie de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”.

Prevederi


  • Toate salariile bugetarilor, inclusiv ale demnitarilor, sunt plafonate anul viitor, cu excepția: profesorilor, personal didatic auxiliar, brancardieri și infirmiere.

  • Bugetarii nu vor avea anul viitor bonusuri sau premii, iar normă de hrană rămâne plafonată la nivelul din decembrie 2021.

  • Vor primi în schimb vouchere de vacanță de 1450 de lei.

  • Punctul de amendă e plafonat și el la 145 de lei.

  • Toate pensiile (inclusiv cele speciale) mai mari de 4000 de lei vor fi impozitate cu 10% (CASS), însă doar valoarea care depășește 4.000 de lei (adică la o pensie de 4500 de lei,CASS e doar din 500 de lei, adică 50 de lei).

  • Au renunțat la scăderea plafonului de impozitare pentru IMM.

  • TVA 5% pentru prima locuința care costă între 450.000 de lei și 700.000 de lei.

Sindicatele din Învățământ au avertizat cu proteste

Personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 din luna septembrie 2020. Guvernele Orban și Cîțu au hotărât prorogarea acordării tranșelor de majorări cuvenite de la data menționată.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Astfel, dascălii se aflau în situația în care nu au mai beneficiat de nicio majorare salarială din luna ianuarie 2020; dată la care i s-a acordat cea de-a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, potrivit sindicatelor.

Joi, trei federații sindicale din Învățământ au amenințat că de luni, 20 decembrie, vor picheta sediile Guvernului și prefecturile, dacă salariile profesorilor vor fi înghețate.

„În calitate de reprezentanţi ai salariaţilor din educaţie, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ avertizează Guvernul României că, începând de luni, 20 decembrie 2021, salariaţii din învăţământ vor ieşi în stradă, pichetând sedille Executivului şi prefecturilor.

Citeste si:
USR va sesiza Comisia Europeană dacă Guvernul nu rectifică...
USR va sesiza Comisia...

Dacă politica de totală desconsiderare a resursei umane din învăţământ va continua, există posibilitatea radicalizării acţiunilor de protest, mergând până la neîncheierea situaţiei şcolare/universitare pentru semestrul I şi declanşarea grevei generale”, au transmis aceştia într-un comunicat de presă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.