Banii nu mai au valoare în țara noastră. Un studiu recent arată că noi, românii, avem o putere de cumpărare la jumătate față de media europeană. Traiul de pe o zi pe alta descrie perfect situația în care suntem, iar realitatea din magazine și piețe, unde oamenii își cheltuie atent fiecare leu din portofel ca să poată supraviețui, confirmă aceste date.

Puterea de cumpărare a românilor, în picaj față de media europeană

Studiul GFK Purchasing Power pentru Europa arată că România, cu o medie de 7.500 de euro pe an pe cap de locuitor, ocupă locul 31 din punct de vedere al puterii de cumpărare din 42 de țări din Europa.

Clasamentul este condus de Lichtenstein, cu o putere de cumpărare de aproape 65.000 de euro pe cap de locuitor, urmat de Elveția și Luxemburg, cu 40.739 euro, respectiv cu 35.096 euro. Mai rău decât noi stă Ucraina, cu 1.892 euro pe cap de locuitor.

Care e problema?

Potrivit economiștilor, problema este că puterea de cumpărare crește mai mult în anumite regiuni ale țării, care sunt mai dezvoltate (nord, centru, vest) și se văd diferențele de trai. Conform studiului, cel mai bine o duc cei din Capitală și din localitățile limitrofe. Ei au cu peste 70% mai mulți bani decât media națională.

Un bucureștean poate scoate din buzunar în jur de 1.000 de euro lunar pentru alimente, utilități sau alte nevoi. La polul opus se află locuitorii din Vaslui, cu o putere de cumpărare de trei ori mai mică decât a bucureștenilor. Dar nici ei nu se laudă cu un trai decent.

Salariul mediu net urmează să fie majorat de la 3.544 lei la 3.571 lei. Oamenii sunt în continuare nemulțumiți, căci mărirea este de numai 27 de lei, iar prețurile au explodat. În acest timp, șocuri vin și dinspre magazine sau companii, care au crescut prețurile alimentelor și utilităților.

În topul scumpurilor la mâncare, de exemplu, uleiul are un preț mai mare cu aproape 30%. Este urmat de cartofi, pe care acum dăm mai mult cu 20 de procente. Pe această listă se mai regăsesc și pâinea, ouăle, cafeaua și băuturile alcoolice.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2021 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.