Prețul la cafea a atins un record din ultimii zece ani și nu se oprește aici. Specialiștii susțin că prețul băuturii va crește până în anul 2023. Din cauza fenomenelor meteorologice nefavorabile, producția de cafea va fi afectată în următorii ani.

 

Prețul la cafea, într-o continuă creștere

Cafeaua a atins cel mai mare preț din ultimii zece ani. Analiștii consideră că această creștere nu se va opri și va continua până în anul 2023. Contractele de cafea cu livrare pentru luna decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la prețul de 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la o valoare de 2,46 dolari.

Prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei stabilit vineri a fost de 2,07 dolari pe livră, înregistrând o creștere cu 85% față de anul trecut. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că în ultimul an, „o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”. Hansen a mai menționat că astfel de fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția de cafea în 2022, chiar și în anul 2023.

O altă problemă ce afectează producția de cafea

În afară de vremea nefavorabilă, problemele legate de aprovizionarea cu cafea la nivel mondial a avut un impact semnificativ asupra pieței cafelei. Producătorii și companiile care prelucrează boabele de cafea se află, de cele mai multe ori în țări diferite. Incertitudinea de pe piață vine din țări exportatoare precum Etiopia, care este la un pas de război civil, și Vietnam, care se confruntă cu creșterea cazurilor de Covid-19, problemă care ar putea afecta producția de cafea.

„Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Decembrie 2021 - 02 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.