Drumurile din România riscă să rămână nereparate dacă taxele de trecere la podurile de peste Dunăre vor fi eliminate, avertizează reprezentanţii Sindicatului Drumarilor "Elie Radu". 

"Eliminarea taxelor de trecere la podurile de peste Dunăre, coroborat cu lipsa de finanţare pentru infrastructura rutieră, va afecta grav starea drumurilor din ţară. Multe şosele vor rămâne nereparate şi neîntreţinute, iar banii nu vor fi suficienţi pentru acoperirea gropilor. Lipsa finanţării pentru reţeaua de drumuri şi autostrăzi va pune în pericol siguranţa rutieră. Pentru a repara şi întreţine întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi este necesară o finanţare de aproximativ 8% din PIB-ul României. Nu dorim să intrăm în subiecte de natură politică sau să abordăm teme ce vizează desfăşurarea procesului legislativ, însă nu putem privi pasivi la proiectul de lege iniţiat de parlamentari ai PNL Constanţa privind anularea taxelor de trecere la Podurile Dunărene (Cernavodă - Feteşti şi Vadu Oii - Giurgeni). Considerăm că toată această acţiune a fost realizată pentru obţinerea de capital politic şi nu suntem de acord cu ea", susţin sindicaliştii.

Conform acestora, în anul 2020, din taxele de trecere la podurile peste Dunăre au fost încasate aproximativ 28 milioane de euro (fără TVA), iar în perioada ianuarie - octombrie 2021 circa 30 milioane de euro (fără TVA). În acest context, reprezentanţi drumarilor consideră că bugetul consolidat al României ar pierde 19% din sumele de bani menţionate.

"Aşadar, îi rugăm pe parlamentarii iniţiatori (unul specialist în finanţe) să găsească resurse pentru golul rămas din eliminarea acestor taxe. Considerăm că factorii decidenţi nu trebuie să fie de acord cu astfel de decizii până nu găsesc soluţiile alternative de finanţare pentru sectorul de drumuri", precizează sursa citată.

Sindicatul Drumarilor "Elie Radu" reprezintă interesele a 4.800 de salariaţi din totalul celor 7.000 din cadrul Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR). AGERPRES.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Noiembrie 2021 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.