Profesorii care oferă meditații și încasează banii în numerara sau cu cardul, sunt obligați să dețină casă de marcat sau POS pentru a putea elibera fon fiscal. Excepție de la regulă se aplică numai în cazul în care încasările se fac prin transfer bancar.

Bon fiscal pentru meditații. Profesorii, obligați să dețină POS sau casă de marcat

Recent, Fiscul a publicat un comunicat de presă în care menționa că profesorii care prestează meditații trebuie să achite impozit pe venit din eventuale contribuții din banii de pe urma acestor servicii. Cea mai optimă soluție pentru acest lucru ar fi înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II) sau pot lua în calcul chiar și înființarea unui SRL.

Totodată, cadrele didactice pot încheia un contract de prestări servicii, iar pentru banii încasați din urma meditațiilor, în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină o casă de marcat sau POS, cu excepția transferurilor bancare. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, încadrează acest tip de prestare a serviciilor în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF

„Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis ANAF.

Bon fiscal obligatoriu pentru meditațiile oferite de profesori

Potrivit legii, profesorii care oferă meditații nu sunt obligați să dețină casă de marcat doar dacă banii din urma serviciului prestat se achită prin transfer bancar.

Citeste si:
Pașii pe care să îi urmezi când vrei să îți deschizi un restaurant
Pașii pe care să îi urmezi...

Dacă elevii aleg să achite profesorului în numerar sau cu ajutorul cardului, cadrele didactice sunt obligate să dețină aparat POS și/sau casă de marcat, după caz.

Indiferent de modalitatea de plată, cash sau cu cardul, profesorul trebuie să elibereze un bon fiscal pentru serviciul prestat pentru a fi în legalitate. Pentru astfel de cazuri, există case de marcat portabile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.