Vin sărbătorile, dar în acest an nu vom mai vedea coșurile arhipline în magazine și nici mesele încărcate cu de toate, pentru că nu prea ni le mai permitem. Alimentele tradiționale de Crăciun ar putea să fie mai scumpe și cu 25%. 

 

Sărbători de iarnă costisitoare. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru masa de Crăciun

Produsele tradiționale pentru masa de Crăciun vor fi mai scumpe și cu 25% comparativ cu anul trecut. De la începutul anului și până acum, pâinea și uleiul au înregistrat creșteri de prețuri de aproape 25%, conform datelor Ministerului Agriculturii.

În numai 10 luni, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani. Și dacă tot de sărbători carnea de porc e regina, aflați că și prețul acesteia se va modifica. Costul este cuprins acum între 19 și 24 de lei pe kilogram, în funcție de sortiment. Nenoroc este că până la Crăciun se întrevede o scumpire de cel puțin 20%. Astfel, cel mai ieftin sortiment de carne de porc va ajunge la 23 de lei kilogramul.

De asemenea, până la sfârșitul anului, uleiul ar putea ajunge la un preț mai mare cu 10%; de la 7 lei și 40 de bani cât este în prezent un litru de ulei, acesta ar putea ajunge la peste 8 lei la finalul lui 2021. Nici zahărul nu va rămâne la același cost, suferind până la finalul anului o scumpire de 6%.

Alimente ale cărora prețuri vor crește

Carne de porc


  • preț actual: 19 lei/kg


  • preț după scumpire cu 20%: 22,8 lei/kg

Ulei vegetal


  • preț actual: 7,4 lei/l

  • preț după scumpirea cu 10%: 8,14 lei/l

Pâine


  • preț actual: 2,5 lei/buc

  • preț după scumpire de 3-5%: 2,65 lei/buc

Zahăr


  • preț actual: 3 lei/kg

  • preț după scumpire de 6%: 3,18 lei/kg

Cresc prețurile și la produsele de patiserie și de cofetărie

Patiserii anunță că vor majora prețurile produselor de patiserie și prăjiturilor dată fiind creșterea prețurilor la zahăr, făină și ulei, a declarat Răzvan Ursulescu, administrator de patiserie, pentru Antena 3: „Vom fi nevoiți să majorăm prețurile la toate produsele noastre cu 10-15% începând cu 1 noiembrie”.

Citeste si:
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
În București a crescut flota...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2021 - 08 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.