Magistrații de la Tribunalul București au dat o primă sentință în procesul în care s-au judecat două dintre cele mai apreciate bucătărese românce de pe Youtube, Laura Laurențiu și Geanina Staicu-Avram (Jamila). Cea din urmă a pierdut și va plăti 5.000 de lei cheltuieli de judecată.

Bucătăreasa Jamila a pierdut procesul cu rivala Laura Laurenţiu

Procesul a fost deschis de Jamila, care a reclamat că în luna mai a anului 2019, după ce a postat pe canalul său de Youtube o filmare în care prezintă o rețetă de ecler la tavă, rivala sa a raportat-o abuziv la Youtube, susținând că difuzarea încalcă drepturile sale de autor. Laura Laurențiu a reclamat că filmarea Jamilei ar copia videoclipul său în care este prezentată rețeta pentru ecler.

În urma raportării, înregistrarea Jamilei a fost ștearsă din mediul online, dar a fost reactivată după 17 zile, după ce a făcut dovada că nu a încălcat drepturile de autor. În proces, Jamila a arătat că filmarea era realizată în cadrul unei campanii publicitare, iar prin raportarea abuzivă a pierdut peste 2.000 de euro. Totodată, celebra bucătăreasă a cerut și daune morale de 1.000 de euro, arătând că „pârânta nu a ținut cont de influența pe care o are și a incitat, prin postarea sa, publicul Facebook să o vadă pe reclamantă drept «hoaţă de reţete»”.

„Utilizarea aceleiaşi denumiri de către ambele părţi au permis algoritmului platformei Youtube să facă aplicarea termenilor şi condiţiilor acceptate de toţi membri şi astfel, luând act de similitudinea dusă până la identitate între cele două videoclipuri a apreciat necesară suspendarea provizorie a videoclipului ulterior publicat în favoarea videoclipului anterior publicat de către pârâtă.

În aceste condiţii, Tribunalul urmează a respinge capătul de cerere formulat de către reclamantă, deoarece drepturile de autor pe care aceasta le invocă nu au aplicare în situaţia de fapt prezentată în faţa Tribunalului şi pe cale de consecinţă, Tribunalul urmează a respinge şi obligarea pârâtei la repararea prejudiciului material şi moral prin eventuala ingerinţă şi respinge şi solicitarea de obligare a pârâtei la publicarea hotărârii pe pagină proprie de Facebook şi într-un ziar de larg circulaţie”, se arată în sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Citeste si:
Mara Bănică s-a luptat cu depresia. Operațiile estetice au ajutat-o...
Mara Bănică s-a luptat cu...

Cât despre daunele morale, judecătorul a arătat că Laura Laurenţiu nu poate fi făcută responsabilă de faptul că „în secţiunea de comentarii a postărilor în contradictoriu dintre cele două părţi, urmăritorii celor două au ales să-şi dea cu părerea cu privire la disputa acestora, unii alegând şi termeni mai aspri pe care reclamanta îi reclamă drept cauze pentru atingerea onoare, demnităţii şi onoarei”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Octombrie 2021 - 11 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.