Mai multe reprezentante ale asociaţiei de activism civic Declic participă, joi, la un protest în faţa sediului Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Manifestația are ca obiect modul de calcul utilizat de Guvern pentru stabilirea salariului minim pentru 2022.

Asoaciația Declic protestează în fața Ministerului Muncii față de modul de calcul al salariului minim

Organizaţia neguvernamentală este nemulţumită de faptul că formula de calcul folosită de Guvern pentru stabilirea salariului minim nu ia în considerare valoarea coşului minim pentru un trai decent.

Participantele la demonstraţie au adus în faţa ministerului 30 de coşuri de cumpărături, în care au pus foarte puţine produse, pentru a demonstra că salariul minim permite angajatului să îşi acopere în fiecare zi a lunii foarte puţin din necesarul pentru un trai decent. Astfel, potrivit calculului Declic, salariul minim pentru anul viitor permite alocarea a doar 119 lei pe lună pentru igienă şi a numai 230 de lei pentru plata utilităţilor.

Manifestantele afişează şi două pancarte, inscripţionate cu mesajele "Cu salariul minim nu trăim, abia supravieţuim" şi "Raluca Turcan te provocăm să trăieşti cu salariul minim". În timpul manifestaţiei, activistele de la Declic i-au transmis ministrului Muncii provocarea de a trăi o lună cu salariul minim pe economie, pentru a vedea dacă poate să îşi asigure un trai decent cu suma de 1.524 de lei.

"Ne întrebăm dacă va reuşi să facă acest lucru dintr-un singur job, sau va trebui să-şi ia un part-time pe lângă locul de muncă de la minister", au subliniat reprezentantele Declic prezente la demonstraţie.

Solicitarea principală a Declic este ca Guvernul să recalculeze salariul minim pentru anul viitor introducând în formula de calcul raportarea acestuia la valoarea coşului minim pentru un trai decent, după cum prevede şi legislaţia în vigoare.

Potrivit reprezentanţilor Declic prezenţi la manifestaţie, 35.000 de membri ai asociaţiei de activism civic sprijină demonstraţia, fie prin semnarea online a petiţiei prin care Declic solicită modificarea formulei de calcul a salariului minim, fie prin donaţii făcute pentru organizarea mitingului, fie prin faptul că au transmis Ministerului Muncii mesaje privind schimbarea formulei de calcul a salariului minim. AGERPRES.

Citeste si:
Ministerul Muncii a venit cu propunerea ca luni, 29 noiembrie, să...
Ministerul Muncii a venit cu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Octombrie 2021 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.