Două fetițe din Roman își vând jucăriile plângând pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. Alocația abia ajunge familiei cu șase copii pentru a acoperi cheltuielile pentru hrană.

Roman: Două fetițe își vând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi

Fetele, în vârstă de 12 și 9 ani, își vând pe stradă jucăriile în speranța că vor face rost de bani pentru ca părinții lor să achite dările către stat. Ele au fost surprinse stând pe o pătură întinsă pe trotuarul din fața Colegiului Roman Vodă, pe care și-au pus jucăriile și creioanele de colorat primite la începutul anului școlar. În tot timpul petrecut acolo, și-au ferit ochii de privirile trecătorilor, fiindu-le rușine de ceea ce erau nevoite să facă. Cea mare a început să plângă când a explicat cuiva motivul acțiunii sale.

„Ca să achite mama facturile. N-avem încotro”, spune copila din clasa a V-a, conform Monitorul de Neamț.

„Suntem acasă şase fraţi, mama e bolnavă. Tata mai lucrează cu ziua, dar în ultima vreme mai greu găseşte de treabă. Şi alocaţile noastre abia ne ajung să mâncăm. Mama a spus că trebuie să facem rost de bani să achităm facturile la curent. Trebuie să le plătim că sunt foarte mari şi ne taie altfel curentul“, povestește cu lacrimi în ochi fetița.

Facturi mai mari la apă caldă și căldură

După scumpirile deja anunțate la gaze și electricitate, urmează apa caldă și căldura. Facturile ar putea fi mai mari cu 100 de lei pe lună pentru apartamentele cu două camere. În București, prețul gigacaloriei ar putea fi mărit cu 20%, așa că facturile ar putea fi cu 100 de lei mai mult pe lună.

Întreținerea se scumpește în același timp cu gazele naturale. „Prețul negociat cu Romgaz este dublu față de anul trecut. În condițiile de piață actuale, este un preț foarte bun obținut de către ELCEN”, a explicat Adrian Tudora, administrator special ELCEN.

Cum gazele reprezintă aproape 70% din costul de producție, gigacaloria livrată de cele patru centrale de termoficare din București va crește de la 206 la 329 de lei, conform calculelor făcute de economica.net.

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2021 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.