În prag de iarnă, stocurile de gaze ale Europei au atins cel mai redus nivel din ultimii cel puțin 10 ani. Există riscul unor noi creșteri ale prețurilor care se află deja la niveluri record.

Motivele pentru care există riscul de noi creșteri a prețurilor la gaze

În țările europene și în Marea Britanie, centrele de stocare sunt pline în proporție de 72%, față de 94%, cât erau în aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit Reuters, au o medie de 85% în ultimii 10 ani până la finalul lunii septembrie.

Nivelurile scăzute actuale, cu puțin timp înainte de sfârșitul perioadei de refacere a stocurilor pe piața europeană a gazelor, sunt un motiv de îngrijorare, avertizează observatorii pieței. Sezonul gazelor de iarnă, când prețurile sunt de regulă mai mari și se scoate mai mult gaz din depozite pentru a mulțumi cererea, începe pe 1 octombrie și continuă până la sfârșitul lunii martie.

„Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă, ceea ce va perturba piaţa", a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacţionare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice, care a fost determinată de generarea relativ redusă de surse regenerabile și de cererea puternică de energie subiacentă.

„Cererea de energie şi gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru, combinat cu o criză globală a aprovizionării şi cu livrări limitate în această vară, a dus la stocuri scăzute la nivel record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire”, a spus James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

Prețurile gazelor au crescut în toată lumea

Prețurile gazelor naturale au crescut în toată lumea, în ultimele luni, lucru care s-a datorat unui cumul de factori: creșterea cererii, mai ales din Asia, din cauza unei recuperări post-pandemice, stocuri de gaze reduse și aprovizionarea mai redusă decât de obicei din Rusia.

Citeste si:
Virgil Popescu: „Prețurile plafonate vor fi aplicate până în martie...
Virgil Popescu: „Noile...

În anul 2021, prețurile gazelor naturale în Europa s-au majorat cu peste 250%. În Asia a fost înregistrată o creștere de aproape 175% de la finalul lunii ianuarie. Și în Statele Unite ale Americii prețurile au atins niveluri record.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.