Cumpărătorii simt de acum că mâncarea e tot mai scumpă. Majorările sunt arătate și de datele oficiale. Totuși, de ele nu profită fermierii, care se plâng de faptul că sunt la un pas de faliment, căci producția de anul acesta a fost mai slabă, iar cum oamenii cumpără mai puțin, recolta se strică fie pe câmp, fie pe tarabe.

Mâncarea, din ce în ce mai scumpă. Nu fermierii profită de pe urma majorărilor de preț

Inflația e mare. Dăm aceeași bani ca anii trecuți, dar pe un coș cu mai puține merinde. Datele oficiale arată că în topul scumpirilor se află uleiul ( +14%), fructele (+11%) și pâinea (+4%). În realitate, toate alimentele au suferit creșteri de preț, fie că este vorba de câțiva bani. Curios este că marfa mai scumpă nu i-a făcut pe fermieri să întoarcă banii cu lopata. Vremea la extreme le-a stricat toate socotelile și distrus recolta.

Avem o inflație internațională, raportată deja de America, ce se va transpune treptat către Europa. România are oricum o situație șubredă specială. Este un producător mare care importă produsele finite, dar nu reușește să pună pe piață puținul adus de pe câmpuri. De menționat este că inflația ar urma să ajungă la 5,6% în decembrie, comparativ cu 4,95% cât este acum.

Șefii de companii preconizează creșteri de prețuri din cauza deficiențelor de aprovizionare

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat într-o conferință din Franța că, deși economia europeană este „în mod clar într-o perioadă de revenire” și ar putea ajunge la mărimea la care era înainte de pandemie mai rapid decât era anticipat, actualele presiuni de prețuri sunt „în mare parte tranzitorii”.

În același cadru, în completare, guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a ridicat o altă dificultate când vine vorba despre inflaţie: măsurarea ei. Chiar dacă schimbările de prețuri sunt deseori supraestimate de gospodării, BCE nu a luat în calcul presiunile de pe urma costurilor locuințelor, spune acesta.

„O mai bună luare în calcul a costurilor cu locuinţele este foarte importantă. Acesta este unul din lucrurile pe care trebui să îl modificăm în revizuirea strategică a politicii monetare pe care suntem pe cale să o finalizăm”, a spus Villeroy de Galhau.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

„De obicei avem una sau două crize operaţionale care trebuie rezolvate, în orice moment, pe partea de aprovizionare, acum avem 23 de crize. Întregul lanţ de aprovizionare a fost perturbat”, a declarat directorul general de la Michelin, Florent Menegaux.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 August 2021 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.