Dirijorul Ion Marin a primit rolul de consul onorific al României la Lugano, a informat, miercuri, Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", care subliniază că această titulatură, prin care se recunosc eforturile constante de diplomaţie culturală din ultimele decenii, confirmă implicarea permanentă a maestrului în consolidarea relaţiilor bilaterale dintre Elveţia şi România.

Dirijorul Ion Marin, numit consul onorific al României la Lugano

Recent, Ion Marin a fost decorat de Republica Franceză cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler pentru contribuţia şi angajamentul său în serviciul culturii.

"Consulatul onorific este o funcţie care se oferă personalităţilor care trăiesc pe teritoriul unei naţiuni în reşedinţă permanentă şi care, prin anvergura activităţii lor profesionale, aduc un important adaos de imagine ţării rezidente, consolidând relaţia diplomatică dintre aceasta şi ţara de origine, în cazul de faţă relaţiile bilaterale dintre Elveţia şi România. Instituţia Consulului onorific şi activitatea consulatelor onorifice aparţin domeniului diplomaţiei consulare - ramură principală a diplomaţiei tradiţionale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani de când locuieşte la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societăţii locale", se precizează în comunicatul transmis AGERPRES.

Viața profesională a dirijorului

"Este o mare surpriză şi o senzaţie nouă pentru mine, pentru că, deşi trăiesc şi dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activităţii mele constante de conectare culturală a Elveţiei cu România. Lugano este un spaţiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simţim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraş care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură, în general. În viaţa mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul şi mintea mea, aşa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveţia şi România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici", a declarat Ion Marin, citat de comunicat.

Citeste si:
Dan Negru a primit premiul pentru personalitatea media a anului...
Dan Negru a primit premiul...

Ion Marin este directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România şi Symphonia Mundi. Din 2020, este profesor universitar la Universitatea Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral "Claudio Abbado" şi conducătorul artistic al activităţii de concert a acesteia, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 August 2021 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.