Cifrele anunțate recent de Institutul Național de Statistică ne arată că economia României recuperează pierderile cauzate de criza sanitară. Binele ar trebui să poată fi abservat și în nivelul de trai, numai că țara noastră e împărțită în două. Sunt oameni care dau pe o masă în oraș bugetul unei familii pentru o lună.

România e împărțită în două, dar cifrele arată că o ducem bine cu toții

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 13% de la un an la altul, semn că ieșim din criza pricinuită de noul coronavirus. Totuși, un simplu drum la piață sau la magazine arată alte cifre. O parte a României o găsim aici, iar pe cealaltă în restaurantele de lux. Oamenii care își drămuiesc fiecare ban sunt în contrapunct cu cei care fug de aragaz acum, în sezonul cald, preferând să meargă la terasă pentru a lua prânzul.

Așadar, statisticile oficiale reprezintă în realitate numai o medie. În continuare există mulți români care nu își permit să bea nici măcar trei cafele pe lună în oraș. Bugetul celor care o fac este împărțit la nivelul populației generale.

Țara noastră are al treilea cel mai mic salariu minim din UE

Studiul Eurofound „Minimum wages in 2021: Annual review” arată că avem al treilea cel mai mic salariu minim brut în euro din Uniunea Europeană, după o creștere de 3,1% (70 de lei) în 2021 comparativ cu anul trecut. Salarii mai mici decât la noi se regăsesc în Ungaria și Bulgaria, în timp ce lefe mai mari se încasează în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mari decât în România.

Salariul minim brut din țara noastră a ajuns la 2.300 de lei pe lună în 2021, după ce anul precedent se situa la 2.230 lei pe lună. România plătește un salariu minim brut de doar 472 de euro pe lună, față de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE. Bulgaria oferă cel mai mic salariu minim brut din UE, de 332 euro, în creștere, de asemenea, față de 2020, când era de 312 euro. Al doilea cel mai mic salariu minim din UE se regăsea în Ungaria, de 467 euro.

Citeste si:
MAE a cerut clarificări autorităților britanice privind controalele...
MAE a cerut clarificări...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.