Telefoanele mobile ne pun viața în pericol, mai ales dacă le folosim atunci când traversăm strada. În aprilie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un proiect de lege prin care, în premieră, pietonii care stau cu nasul în celular atunci când trec strada să fie amendați. În prezent, situația nu este clară privind această idee. Totuși, măsurile sunt luate atent în vizor din cauza numărului tot mai mare de accidente în care oamenii și-au pierdut viața din cauza neatenției.

Pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează ar putea fi amendați, arată un proiect MAI

Polițiștii cer amenzi pentru cei care traversează strada în timp ce își folosesc telefonul mobil. Concret, dacă pietonii vor traversa uitându-se în telefon sau cu el la ureche, ar putea risca amenzi de până la 145 de lei, în cazul în care vor fi plătite în 15 zile. Sacțiunile pot fi și mai mari, între 2 - 3 puncte amendă, respectiv de la 290 de lei la 435 de lei.

Nu fac excepție de la regulă nici cei care folosesc căștile pe stradă. În perioada 1 ianuarie 2019 și 31 martie 2021 s-au produs 281 de accidente grave, pe fondul indisciplinei pietonale, în urma cărora 605 persoane au murit. O altă schimbare dorită de autorități în Codul Rutier îi vizează pe bicicliști. Dacă viteza cu care se vor deplasa va fi mai mare de 30 km/h, vor fi sancționați.

„În prezent, potrivit art. 72 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”, se arată în proiectul emis de MAI.

Citeste si:
Ciucu va concedia 100 de polițiști. “Au salarii mari datorită...
Ciucu va concedia 100 de...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Sancțiuni mai aspre și pentru șoferii care folosesc telefonul mobil la volan

De la sfârșitul anului 2019, sancțiunile pentru cei care scriu mesaje, transmit live, filmează sau vorbesc la telefon în timpul condusului au devenit mai dure. Cu toate acestea, numărul sancțiunilor privind încălcarea acestor reguli a crescut, a transmis Mădălina Epure, purtător de cuvânt al IPJ Argeș.

În primele trei luni după intrarea în vigoare a noilor amenzi, oamenii legii au sancționat peste 8.000 de conducători auto pentru folosirea telefonului mobil la volan. Măsurile nu i-au descurajat pe unii, ba chiar în primul trimestru al acestui an au fost aplicate și mai multe sancțiuni, peste 9.200.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.