Ministerul Afacerilor Interne (MAI) intervine în controversa „gen” vs. „sex” și va modifica noile buletine. Nemulțumirile unor reprezentanți AUR și PNL legate de absența tricolorului de pe cărțile de identitate au împins spre această acțiune. Schimbările implică aspecte legale și tehnice.

MAI: „Sex” în loc de „gen” pe noile buletine

Directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat că noile buletine electronice vor fi modificate așa încât mențiunea „gen” să fie înlocuită cu „sex”, iar pe blanchetă să apară și drapelul României. Schimbările vin după ce AUR și lideri PNL au criticat noile cărți de identitate. Giulescu a completat că pe documentele de identitate simple, cele fără cip, vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan.

„La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru. Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare. Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.

Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni. Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a spus chestorul de poliție la Digi 24.

Citeste si:
Mobilizări de proporții a MAI pentru Paștele 2023: pompieri,...
Mobilizări de proporții a MAI...

Partidul AUR, câțiva lideri PNL și BOR, împotriva modelului propus inițial

Partidul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și Pavel Popescu, președintele PNL Sector 4, au protestat față de modelul noilor buletine electronice. Într-un mesaj publicat pe contul de Facebook al AUR sunt puse mai multe întrebări despre noua carte de identitate. Ulterior, Popescu, unul dintre susținătorii premierului Florin Cîțu în competiția internă din partid, s-a arătat nemulțumit că pe aceste documente este trecut „gen” în loc de „sex”.

Și Biserica Ortodoxă Română a criticat noutatea și a susținut că noțiunea „artificială” de „gen” o înlocuiește „abuziv” pe cea „firească de sex” și este vehiculată „progresiv și progresist” în spațiul public. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al instituției, a completat într-un comunicat de presă că sintagma este „un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”.

Citeste si:
Buletine electronice în România. Ce informații vor conține acestea
Buletine electronice în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 August 2021 - 09 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.