În România, serviciile de ambulanță duc lipsă de medici. În București-Ilfov, 900 cadre medicale SAJ deservesc peste 2,5 milioane locuitori. În Gorj doar 3 medici lucrează la Serviciul de Ambulanță.

Criză de medici în Serviciul de Ambulanță

Specialiștii susțin că valul patru de edipemie ne va lovi în această toamnă. Însă sistemul medical nu este pregătit pentru acest lucru, fiind și în criză de cadre didactice. Mai mult de jumătate din localitățile din România nici măcar nu au un medic de familie sau duc lipsă de cadre sucifiente.

Nici în cadrul Serviciilor de Ambulanță situația nu este mai bună. Aceștia duc lipsă de lucrători. De exemplu, în Capitală, 100 de medici asigură urgențele a peste 2 milioane și jumătate de oameni.

Serviciul de Ambulanță din Gorj

În Gorj, asistenții medicali țin și locul medicilor de pe ambulanțe. La Serviciul de Ambulanță din Gorj activează doar trei medici care ar trebui să răspundă, în medie la 80-100 de solicitări pe zi. În ultimii doi ani, 7 posturi vacante au fost oferite spre angajare, însă nu au fost candidaturi.

„În primul rând, în ceea ce privește transferurile intraspitalicești care s-au solicitat cu medic, investigațiilor tomografice care s-au solicitat cu suport de oxigen, ventilator și cu prezența medicului.Acestea au fost cele care aproape au dublat numărul de solicitări în timpul pandemiei”, a spus Claudiu Constantinescu – manager SAJ Gorj.

Citeste si:
România a dat lovitura la videochat. Avem suficienți angajați în...
România a dat lovitura la...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Speranță în medicii școlari

Serviciul de Ambulanță din Timiș a fost într-o situație similară în timpul valului al treilea de pandemie. Directorul Iancu Leonida a menționat că o mare parte din angajați erau infectați cu COVID-19, iar lucrurile au mers destul de prost. Ca și până acum, acesta mizează pe spijinul medicilor școlari.

Dacă am făcut față atunci, o să facem și acum, cu siguranță, chiar dacă vom mai avea nevoie de sprijin din altă parte. Oricum, ajutoare nu putem să contăm pe forte multe, pentru că nu avem logistică. Ne lipsesc mașinile de urgență”, a afirmat Iancu Leonida, manager SAJ Timiș.

200 de posturi pentru medicină de urgență

În serviciul de ambulanță pot activa doar medicii care s-au specializat în medicina de familie sau în cea de urgență. Cu un an în urmă, la rezidențiat, au fost scoase la concurs 200 de posturi pentru medicină de urgență și 301 pentru medicina de familie. Persoanele care au optat pentru aceste domenii, vor putea activa abia începând cu anul 2024-2025.

„Probabil, una din cauze este tocmai acest număr foarte mare delocuri scoase la rezidențiat, ceea ce permite unui tânăr să schimbe specialitatea și să dea de mai multe ori, în speranța de a-și găsi o specialitate mai aproape de chemarea sa”, afirmă Sorin Dinescu – prorector UMF Craiova.

Citeste si:
Medicii trag un semnal de alarmă! Secțiile ATI din București sunt...
Medicii trag un semnal de...

„Nu m-ar tenta să lucrez ca medic pe ambulanță, deoarece timpul de solicitare este foarte mare, cazurile sunt foarte variate, și preg[tirea noastră de zi cu zi este foarte precară, ca să spun așa.Adică, noi ar trebui să facem foarte multe cursuri până să ajungem să fim medici pe ambulanță, ceea ce este foarte greu”, este de părere Anda Florescu, rezident Medicină de Familie.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.