Un tribunal din Londra a condamnat-o miercuri la cinci ani şi jumătate de închisoare pe o femeie de 60 de ani din Franţa, de origine română, care a furat diamante în valoare de 4,2 milioane de lire sterline din magazinul de bijuterii de lux Boodles cu ajutorul unui plan demn de scenariul unui film produs la Hollywood, informează AFP.

"Credem că este vorba despre furtul individual cu cea mai mare valoare care a fost comis vreodată în ţară", a declarat în timpul procesului procurorul Oliver Mosley, potrivit căruia furtul a fost "o conspiraţie cu cel mai ridicat grad de sofisticare".

Lulu Lakatos a pretins în 2016 că era o expertă în pietre preţioase, "Anna", mandatată de potenţiali clienţi ruşi pentru a evalua şapte diamante, conservate până la transferul lor într-o geantă cu lacăt, depozitată în seiful magazinului londonez Boodles.

Patronul Boodles, Nicholas Wainwright, a plecat pentru scurt timp să vorbească la telefon cu un potenţial cumpărător rus. Femeia de origine română, care trăia în oraşul Saint-Brieuc din vestul Franţei, a schimbat atunci diamantele cu pietricele obişnuite, în doar câteva secunde, în faţa unei martore, graţie unei iuţeli de mână extraordinare, care a fost totuşi captată de camerele de supraveghere.

Percheziţionată înainte de a părăsi magazinul în urma suspiciunilor ridicate de acea martoră, niciun diamant nu a fost găsit asupra femeii. Diamantele, aparent ascunse într-un compartiment secret al poşetei sale, au fost predate apoi unei femei necunoscute, înainte ca autorii furtului să fugă în Franţa în mai puţin de trei ore.

În timpul procesului, Lulu Lakatos, condamnată deja de trei ori în Franţa pentru furt, a negat că ar fi autoarea furtului, acuzând-o pe sora ei defunctă, Liliana Lakatos, care a murit la 49 de ani, că ar fi fost adevărata "Anna".

Potrivit acuzatei, sora ei - dată în urmărire pentru un complot similar în Elveţia - i-ar fi mărturisit că i-a furat paşaportul pentru a comite acea infracţiune la Londra, cu câteva luni înainte de a muri într-un accident de automobil în România, în octombrie 2019.

Citeste si:
Amber Heard, noi acuzații în procesul momentului de la Hollywood:...
Amber Heard, noi acuzații în...

Această versiune asupra faptelor nu a convins însă juriul de la tribunalul londonez, care a găsit-o aproape în unanimitate pe Lulu Lakatos vinovată de asociere infracţională, miercuri, după deliberări care au durat peste nouă ore.

"Este vorba despre un delict foarte sofisticat şi îndrăzneţ prin prisma planificării, riscurilor şi recompensei, un delict în care aţi jucat un rol integral", a declarat judecătoarea Emma Goodall, care a condamnat-o pe Lulu Lakatos la cinci ani şi jumătate de închisoare.

Doi complici ai ei, Christophe Stankovic şi Mickael Jovanovic, au fost condamnaţi la trei ani de închisoare, respectiv la opt luni de închisoare după ce şi-au recunoscut vinovăţia în instanţă.

Alte persoane sunt în continuare căutate de autorităţile britanice. Diamantele furate de Lulu Lakatos nu au fost găsite până acum. AGERPRES.

Citeste si:
Răsturnare de situație! Afaceristul din Cluj și-ar fi înscenat...
Răsturnare de situație!...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iulie 2021 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.