Compania Azomureş a demarat o anchetă internă în urma exploziei produse în noaptea de marţi spre miercuri la combinatul Azomureş, precizând că va coopera cu autorităţile care au responsabilităţi în acest domeniu.

"Compania a început o anchetă internă asupra incidentului tehnic. Cooperăm cu autorităţile care au responsabilităţi în acest domeniu şi vom furniza informaţiile necesare. Prioritatea companiei este de a asigura în primul rând siguranţa angajaţilor şi a comunităţii locale, iar modul în care a fost tratat incidentul tehnic a demonstrat eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgenţă. Recunoaştem îngrijorarea comunităţii locale cu privire la amploarea evenimentului şi oferim asigurări că există măsuri care pot limita, în orice moment, escaladarea unui incident tehnic la una dintre instalaţiile de pe platformă. Azomureş rămâne o instalaţie industrială de top, cu standardele UE de siguranţă în vigoare", informează compania Azomureş într-un comunicat transmis miercuri

Retail jobs

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat pentru AGERPRES că în urma incidentului nu s-au înregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei şi nici comunitatea locală nu a fost pusă în pericol.

"Am stat în contact permanent cu reprezentanţii companiei. Ne-au informat că situaţia s-a stabilizat la scurt timp după incident. De asemenea, ne-au informat că nu s-au înregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei şi nici comunitatea locală nu a fost pusă în pericol. O persoană a fost rănită pe platformă, un angajat al instalaţiei la care s-a produs explozia. Din cauza exploziei, unele ferestre s-au spart şi cioburile i-au provocat o rană la unul dintre antebraţe. Înţelegem că a fost deja externat. Compania a început o anchetă internă asupra incidentului tehnic", a precizat Claudiu Năsui.

Citeste si:
Cum poate avea o companie o mentalitate etică de consum
Cum poate avea o companie o...

La o oră după miezul nopţii, la 01:02,a avut loc o explozie pe platforma Azomureș, la instalaţia Amoniac 3, care se afla în ultima fază a procesului de repornire, iar un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior.

"Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice de oprire de urgenţă, iar Serviciul Privat de Urgenţă Falck Azomureş şi ISU Mureş au intervenit pentru stingerea incendiului, cu zona izolată. Nu s-au înregistrat emisii de amoniac la nivelul platformei şi, pe tot parcursul intervenţiei, siguranţa altor angajaţi, funcţionarea celorlalte instalaţii de pe platformă şi comunitatea locală nu au fost puse în pericol. Cel mai important lucru pe care îl putem spune este că a existat o singură persoană rănită, un angajat al instalaţiei Amoniac. Din cauza exploziei, unele ferestre s-au spart şi cioburile i-au provocat o rană la unul dintre antebraţe. Colegul nostru a fost transportat la spital, a primit toate îngrijirile medicale necesare şi a fost deja externat", se arată în comunicatul companiei Azomureş.

Citeste si:
E anchetă internă la SJU Pitești. Moartea unei asistente care lucra...
E anchetă internă la SJU...

În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului.

"Pompierii militari au acţionat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate şi la capetele de ţeavă, în sprijinul lor venind şi un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă care implică substanţe periculoase. Coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenţie. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanţe periculoase în atmosferă", conform DSU.

Citeste si:
36 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl. Ce urmări a avut...
36 de ani de la explozia...

Potrivit sursei citate, la locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureş, respectiv trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială CBRN, o autoscară, cinci ambulanţe SMURD (una de terapie intensivă mobilă cu medic), patru ambulanţe SAJ, un punct de comandă mobil şi două autospeciale de primă intervenţie şi comandă. De asemenea, la misiune a intervenit şi Serviciul privat pentru situaţii de urgenţă cu trei autospeciale de stingere.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 7 Iulie 2021 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.