Examenele de Bacalaureat sunt o etapă importantă, dar și foarte stresantă pentru absolvenți. În fiecare an, profesorii culeg din lucrările elevilor cele mai tari perle pe care aceștia le scriu în textele lor. Unele dintre ele trezesc lacrimi de râs.

Perle scrise de elevi la proba de Limba Română

Proba la Limba și literatura română a fost o grea încercare pentru absolvenți. Aceștia au încercat să facă față sarcinilor, însă unii au avut „probleme” la subiectul trei.

La profilul real, absolvenții trebuiau să prezinte particularitățile unei nuvele studiate, iar la profilul uman, caracterizarea unui personaj din nuvelă.

Perle ale elevilor la nuvela „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici și nuvela „Alexandru Lăpușneanul” de Costache Negruzzi

 • „Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.
 • „Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.
 • „La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.
 • „Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.
 • „Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Perle memorabile scrise de elevi în anii anteriori

Absolvenții sunt o adevărată sursă de amuzament când vine vorba de examenul la limba română. Aceștia din neatenție, grabă sau prea multă sinceritate, scriu cele mai trăsnite perle care devin memorabile ani la rând.

Retail jobs
 • „În cunoscuta baladă Miorița sunt descrise câteva întâmplări în care sunt implicate doi criminali, o oaie turnătoare, și un cioban ce șochează prin prostia lui.”
 • „Dacă nu era Mihai Viteazu să facă el România cu mânuţele lui cum l-a tăiat capu, şi bine la tăiat, nu aveau ăştia ce să fure azi.”
 • „N-am model că nu prea citesc. O să am până în sesiunea de toamnă. Dar cred că dați alt subiect.
 • „Modelul meu este Ilie Năstase, pentru că nu îi pasă de gura lumii și s-a însurat de multe ori. Când l-a supărat cineva i-a dat-o la temelie.”
 • „Cătălin a luat-o în luntre pe Cătălina și s-au iubit în mijlocul lacului sub privirile Luceafărului care era gelos.
 • „Ion Creangă s-a născut între anii 1887-1889.”
 • „Comuniştii erau terorişti, nu dădeau internet la oameni. Ei se bătea cu americanii, care lea dat la temelie, că avea mai multe bombe atomice.”
 • „Nu putem avea imagini poetice, pentru că textul nu e cu fotografii.”
 • „Rolul cratimei este de a ajuta, a ușura deplasarea, mersul pe jos.”

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Iulie 2021 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.