Social 20 Mai 2021 09:01 de Alexandra Chivu

În 2016 a ieșit la iveală filiera Berevoiești. Imaginea apocaliptică a fenomenului pe care îl credeam dispărut, sclavia, a uluit întreg poporul român. Zeci de oameni, printre care și copii, au fost sechestrați, torturați, abuzați și munciți până la epuizare pentru a produce bani pentru șase clanuri de romi.

Sute de jandarmi și mascați au identificat și salvat zeci de persoane care erau traficate în mai multe case din comuna Berevoiești, județul Argeș, în vara anului menționat. Potrivit anchetatorilor, mai multe grupuri infracționale din Berevoiești au recrutat 40 de persoane, pe care le-au constrâns la munci casnice și cerșetorie, timp de mai mulți ani. Primele condamnări au venit în toamna lui 2017, când cinci persoane au fost condamnate definitiv cu închisoarea între trei și cinci ani. În noiembrie 2018, alte șase persoane au fost condamnate definitiv la pedepse cu închisoarea. În 2019, alte șapte au fost încarcerate în același dosar. Aceștia au fost condamnați și la plata unor daune morale în valoare de 160.000 de euro celor opt victime pe care le-au umilit.

„În perioada 19.02.2016 – 10 iulie 2016, victima Mita Ioan a fost constrânsă de Marinoiu Marian și Păun Lenuța Mădălina să efectueze zilnic, în mod forțat, diverse munci și activități în gospodăria acestora: să aibă grijă de animale să facă curățenie să măture să încarce, să descarce și să spargă lemne să conducă autoutilitara în timpul efectuării transportului de masă lemnoasă era obligat de cei doi inculpați să practice cerșetoria pentru a face rost de alimente pentru familie. Cu resturile de mâncare ce rămâneau după ce inculpații serveau masa erau hrănite și victimele”, sunt câteva date din dosar.

„Nea Traian mă obliga să îi fac masaj pe picioare, dar şi pe organul lui genital. Într-o altă zi, am fost obligat să-i fac un sex oral, iar în caz de refuz eram ameninţat cu bătaia, lucru care s-a şi întâmplat, fiind forţat fizic de nea Traian. Acest lucru s-a întâmplat de două ori în perioada în care am stat la ei. Altădată, obligat de nea Traian, am fost nevoit să o spăl şi pe nevasta acestuia, pe tot corpul, inclusiv în zona organelor genitale. Nici nevasta lui nea Traian nu a avut nimic împotrivă. Arăt că nea Traian, în unele dăţi, nu mă lăsa nici să mă duc la toaletă şi mă obliga să îmi fac nevoile pe mine, îmbrăcat”, a rememorat o victimă.

Stăpânii nu regretă faptele

Cei acuzați nu s-au clintit în fața judecătorilor. Aceștia au declarat că nu li s-a părut un lucru anormal: „Inculpaţii ignoră total valorile intrinseci fiinţei umane, viaţa, integritate corporală, sănătatea, libertatea, onoarea şi demnitatea, privind victimele ca pe o marfă producătoare de beneficii materiale, pe care le exploatează la maximum şi le transferă între membrii grupărilor în acelaşi scop”, au motivat judecătorii.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Pedepsele primite


  • Traian Păun (fiul)-10 ani;

  • Păun Petruţa Minuca-8 ani şi 6 luni;

  • Florin Feraru-8 ani, 5 luni şi 10 zile;

  • Feraru Ancuţa Mariana-5 ani şi 2 luni;

  • Păun Traian (foto)-11 ani şi 6 luni.

  • Ei nu au voie timp de cinci ani să ia legătura cu foştii sclavi sau cu familiile acestora.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2021 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.