Social 20 Mai 2021 07:35 de Alexandra Chivu

Miercuri, potopul a lovit cu o forță neașteptată județul Bihor, aflat sub cod roșu de inundații. Apele dezlănțuite au măturat drumuri și case și au distrus poduri. Mai grav este că specialiștii meteo au emis noi avertizări de ploi torențiale în peste jumătate din țară.

Multe lacuri s-au ivit în ultimele 24 de ore în Bihor, unde șuvoaiele au năpădit cu o forță puternică și au lăsat în urmă drumuri distruse, poduri dărâmate, terenuri și grădini pline de apă. Râul Crișul Pietros care ieșit din matcă a luat pe sus o casă ce a fost distrusă complet. Pompierii militari au reușit să îi salveze pe proprietarii acesteia. Cel mai grav a fost afectată comuna Câlpani, unde zeci de gospodării au fost măturate de ape. Numai acoperișurile lăcașurilor au rămas neatinse de viitură. Aproape un metru a avut apa, a spus un localnic.

Pericolul nu a trecut

Nivelul Crișului Negru continuă să urce și devine amenințător. Specialiștii spun că pragul râului a depășit maximele istorice: „Se așteaptă ca unda de viitură să se propage. La fața locului sunt echipele de intervenție, dacă situația o va impune, să supraînalțe digul”, Anca Mihociu, purtător de cuvânt Apele Române Bihor.

Avertizări meteorologice

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00
Fenomene vizate: ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică temporar accentuată
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat, în Transilvania, Maramureș și zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali, temporar se vor semnala averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40...50 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 19 mai, ora 17:00 – 21 mai, ora 11:00
Fenomene vizate:ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții

În Banat și Crișana, precum și în zona de munte vor fi ploi importante cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40...50 l/mp și izolat 70 l/mp.
La altitudini de peste 1700...1800 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm, informează Administrația Națională de Meteorologie.

Citeste si:
Anamaria Prodan face apel! Impresara este nemulțumită de decizia...
Anamaria Prodan face apel!...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Mai 2021 - 07 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.