Paștele este cea mai importantă și frumoasă sărbătoare a creștinilor. Învierea Domnului este un prilej de bucurie și de întâlnire cu oamenii dragi, cu familia, cu prietenii și cunoscuții. Pentru a simți din plin această sărbătoare trebuie să ții cont de toate tradițiile religioase și populare ale acestei sărbători, care te vor ajuta să-I înțelegi toate sensurile.

Un element cheie, tradițional și nelipsit de la această sărbătoare, indiferent de zona în care este sărbătorită este coșul tradițional de Paște care se sfințește în noapte de Înviere, iar bucatele din el sunt împărțite prietenilor și oamenilor dragi. În febra pregătirilor există posibilitatea de a uita anumite elemente care trebuie să fie prezente în acest coș. Tocmai din acest motiv, astăzi vom vorbii despre el și vei afla care îi sunt semnificațiile.

Coșul tradițional de Paște – istorie și semnificație

Coșul tradițional de Paște a intrat în tradiția ortodoxă acum câteva sute de ani și a pornit din Europa de Est, din mediul rural, unde bucuria Învierii Domnului era împărțită în întreaga comunitate. Pe atunci nu se acceptau situațiile în care te intalneai cu un apropiat, fie rudă, fie vecin și să-I urezi ”Hristos a Înviat” fără a împărți cu el bunătățile de acasă. Peste tot în țară, în noaptea de Înviere oamenii se întâlneau la biserică și duceau un coș plin cu mâncare și flori pentru primi binecuvântarea preotului. După cum știi deja, Paștele încheie perioada îndelungată a Postului Mare, timp în care creștinii ortodocși nu au consumat carne, lapte și ouă. Sfintirea cosurilor înseamnă sfințirea tuturor bucatelor de acasă, iar acestea trebuie împărțite cu cei nevoiași,

Retail jobs

Ce conține coșul de Paște

Coșul tradițional conține mâncare specifică sărbătorii, pe care fiecare gospodină o pregătește pentru masa de Paște: drob de miel, friptură, pască, ouă roșii, cozonac și vin roșu. Fiecare dintre aceste elemente au câte o simbolistica aparte.

Ouăle roșii simbolizează Învierea Domnului. Cu toate acestea, simbolul oului fie el simplu sau vopsit își are rădăcinile în epocile precreștine. Oul a fost dintotdeauna asociat cu fertilitatea, cu belșugul și cu viața. Învierea Domnului are mai multe înțelesuri, dar potrivit tradiției creștine,I isus a biruit Moartea prin propria moarte și a înviat din morți pentru a scoate lumea din păcat. Culoarea roșie simbolizează sângele vărsat de Mântuitor.

Coșul De Paște cu flori

Odată cu Învierea Domnului și toată natura renaște. Defapt, primele flori apar înainte de Paște, tocmai pentru a pregăti întreaga atmosferă de sărbătoare. Coșul tradțional de Paște trebuie să fie însoțit de buchete de flori nemaintanlite, care să cuprindă flori de primăvară cu tot cu aspectul și parfumul lor.

Citeste si:
Dublă sărbătoare în familia Andreei Bănică. Vedeta își serbează...
Dublă sărbătoare în familia...

De asemenea, florile sunt și cele mai potrivite pentru a fi dăruite oamenilor dragi. Alege aranjamente florale, buchete de flori sau flori în cutii, atent create și deosebite prin design de la Maison d`Or.

Sărbătorește împreună cu cei dragi Sfânta Sărbătoare a Învierii!


Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Aprilie 2021 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.