Social 25 Martie 2021 11:09

Tehnologia a schimbat semnificativ viața oamenilor și i-a ajutat să fie mai eficienți în mai multe domenii. Dispozitivele moderne și aplicațiile curente ne ajută să economisim timp, pentru că putem face mai multe lucruri în același timp și mult mai repede, de multe ori fără a ne deplasa.

Putem citi știri online, nu mai este nevoie să mergem la un chioșc de distribuție a presei pentru a cumpăra un ziar, putem comanda mâncare, astfel că nu mai pierdem timpul până la restaurant sau supermarket, putem vizita virtual locuri din întreaga lume și putem discuta cu prietenii și partenerii de afaceri din confortul casei noastre, de la birou sau din vârful muntelui.

Tehnologia a îmbunătățit multe domenii de activitate, precum sănătatea, managementul datelor, circulația rutieră, dar a schimbat și modul în care realizăm treburile casnice, precum și aspectul locuințelor.

Datorită dispozitivelor moderne, viața fiecăruia dintre noi a devenit mai organizată și mai sigură. Majoritatea oamenilor dețin în acest moment un smartphone, care a devenit un obiect vital în viața multora dintre noi. Cu ajutorul acestui dispozitiv, care odinioară era folosit pentru inițierea și primirea apelurilor telefonice, putem în prezent să aprindem și să stingem luminile dintr-o cameră, să controlăm televizorul, să preparăm cafeaua și să monitorizăm întreaga locuință, în multe cazuri fără ca noi să fim acasă.

Industria tehnologiilor smart pentru locuințe a venit în ajutorul oamenilor cu o mulțime de gadget-uri, automatizate și controlabile cu ajutorul unor aplicații pentru telefonul mobil. Smart home sau locuința inteligentă este trendul ultimilor ani.

Ce presupune tehnologia smart home

Tehnologia smart home presupune conectarea unor dispozitive sau sisteme la o rețea comună. Ulterior, acestea pot fi controlate de la distanță cu ajutorul unui gadget (telefon, tabletă, laptop etc). Astfel, poți controla, indiferent unde te afli, toate dispozitivele din locuința ta pe care le-ai conectat la internet și la care ai acces de pe telefon ori de pe un alt gadget. De pildă, poți crește temperatura în locuință cu câteva ore înainte de a te întoarce de la serviciu și poți aprinde luminile exterioare fără să mai ieși din casă. Dacă, de exemplu, folosești benzi LED, nu doar că vei crea un spațiu plăcut în grădină, în care îți poți petrece serile de vară, însă poți avea control total asupra iluminării la orice oră. Poți programa temporizatoare, notificări, alarme și poți controla luminile prin intermediul vocii.

Citeste si:
La aniversarea de 15 ani, Somfy România atinge vânzări record și...
La aniversarea de 15 ani,...

Beneficii ale utilizării tehnologiei smart home

Controlarea dispozitivelor din casă printr-o simplă atingere a ecranului telefonului are menirea de a ușura viața de zi cu zi a oamenilor și de a o face mai confortabilă. În plus, oamenii se simt mai în siguranță, chiar și atunci când sunt plecați, pentru că, datorită aplicațiilor instalate pe telefonul mobil, vor fi anunțați dacă ceva este în neregulă.

Printre dispozitivele din locuință care pot fi controlate cu ajutorul tehnologiei smart se numără mașina de spălat, frigiderul și cafetiera, televizorul, aerul condiționat și sistemul de încălzire al casei, camerele video și interfonul, ledurile de iluminat, precum și ușile.

Astfel, având o locuință smart nu te vei mai chinui să identifici întrerupătorul când te trezești noaptea, pentru că lumina se va aprinde singură, nu îți vei mai face probleme că nu îți găsești cheile de la casă, pentru că ușa se va descuia în momentul în care te apropii de ea, nu vei mai consuma energie termică atunci când nu ești acasă, deoarece poți controla temperatura de la distanță și astfel poți pregăti locuința cu doar câteva ore înainte să te întorci și vei putea prepara cafeaua dimineața fără să te dai jos din pat.

Citeste si:
Cum schimbă tehnologia infrastructura orașelor
Cum schimbă tehnologia...

Nu în ultimul rând, o casă smart poate fi utilă pentru persoanele vârstnice care locuiesc singure și au pierderi de memorie. Pot fi astfel evitate inundațiile ori incendiile, pentru că dispozitivele moderne pot fi setate să se oprească din funcționare la un anumit punct (robinetul se închide înainte ca chiuveta ori cada să se umple, cuptorul sau aragazul se opresc singure etc.).

Controlarea tuturor dispozitivelor din locuință dintr-un singur loc mărește gradul de confort și îi face pe oameni să se simtă în siguranță. De aceea, casele smart au devenit un trend în ultimii ani.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Martie 2021 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.