Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a transmis o solicitare președintei Curții de Apel București (CAB), prin care cere consiliere juridică în legătură cu suspendarea PUZ-urilor din București. Solicitarea reprezintă o premieră juridică și asta deoarece nu este rostul instanțelor de judecată să ofere consiliere juridică în nici un fel de cauze, cu atât mai mult în cele pe care le-ar putea judeca.

„Vă solicit ajutorul instituțional în chestiunea suspendării Planurilor Urbanistice Zonale de sector (numite în continuare PUZ-uri de sector) care reglementau urbanistic mare parte din teritoriul Municipiului București”, se arată în documentul transmis marți, 16 martie, președintelui CAB, Luminița Criștiu-Ninu, și președintelui Secției a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, Georgian Davidoiu.

În documentul menționat, Nicușor Dan solicită, de fapt, opinia reprezentanților instituției în ceeea ce privește aspectele care privesc suspendarea PUZ-urilor din București.

„Poate Consiliul General al Municipiului București să suspende pe o perioadă determinată un PUZ (act administrativ cu caracter normativ) pe care l-a emis și să dispună ca, pe perioada suspendǎrii, autorizațiile de construire/desființare (acte administrative cu caracter individual) emise să respecte documentația de urbanism anterioară, chiar dacă beneficiarii au obținut deja un certificat de urbanism în baza PUZ suspendat?”, este una din întrebările adresate de edil instanței care judecă în mod definitiv procese de contencios administrativ și în care una dintre părți este chiar Primăria Capitalei.

Vă reamintim că primarul general şi consilierii PNL şi USR-PLUS au votat, pe 26 februarie, suspendarea pentru un an a PUZ-urilor de sector.

"Este un punct de cotitură în dezvoltarea urbană a Bucureştiului. Ani de zile au prevalat interesul privat şi diferite reţele de interese în faţa interesului public. Am spus şi o repet: urbanismul ultimilor ani a fost o golănie. Majoritatea Consiliului General, USR- PNL, a luat azi o decizie curajoasă, corectă şi a dovedit că este o adevărată autoritate publică, adică cineva care acţionează în interes public şi nu în interes privat. Prin aceste PUZ-uri de sector, într-o capitală sufocată de poluare, în care copiii au boli respiratorii şi vârstnicii au boli cardio-vasculare generate de această poluare a aerului, urmau să dispară sute de hectare de spaţiu verde, care aveau acest statut de spaţiu verde în Planul Urbanistic General", afirmat edilul imediat după votul din ședința extraordinară de la Primăria Generală pentru suspendarea PUZ-urilor.

Citeste si:
Nicușor Dan a aprobat protestul fermierilor și transportatorilor în...
Nicușor Dan a aprobat...

Decizia a fost aspru criticată în repetate rânduri de Gabriela Firea. Liderul PSD București l-a acuzat pe Nicușor Dan că are interese ascunse în suspendarea planurilor urbanistice zonale din Capitală, potrivit realitatea.net.

„Un primar care a pledat ca deputat pentru un interlop care şi-a construit cu tupeu casă în PARC, nici măcar pe un teren care avea vreo două fire de iarbă, ci în PARC!!!, Nu are căderea morală să pretindă că vrea binele oamenilor, instituţiilor statului şi mediului privat din acest oraş! Plicuşor-Puzişor nu vrea să salveze niciun petic de spaţiu verde-lui îi plac chiar vilele construite în parcuri -, el vrea doar ca toată lumea să vină la el, să-şi arate el muşchii, să distrugă tot, să îngheţe tot oraşul dar să prospere el şi fundaţiile lui. Că doar asta a făcut toată viaţa! ”, a scris Firea, într-o postare pe contul său de Facebook.

Citeste si:
Amenințare cu bombă la Curtea de Apel București. Clădirea a fost...
Amenințare cu bombă la Curtea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Martie 2021 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.